Kunstmatige intelligentie kan niet zien of je 'gay' bent

"We laten zien dat gezichten veel meer informatie bevatten over seksuele geaardheid dan door de menselijke hersenen kunnen worden waargenomen en geïnterpreteerd." Zo begint de beschrijving van de paper waar ophef over is ontstaan. GLAAD, werelds grootste media- en belangenorganisatie voor LGBT-rights meldt op de website: We willen iedereen op het hart drukken dat er heel veel mis is met dit onderzoek. De aannames zijn onnauwkeurig en er worden hele groepen buiten beschouwing gelaten." Er zijn eerder al gesprekken gevoerd met Stanford, waarin deze punten zijn besproken. Daar is toen niets mee gedaan. GLAAD waarschuwt vervolgens: "Headlines (krantenkoppen) die claimen dat kunstmatige intelligentie, aan de hand van een foto van een gezicht, kan aantonen of iemand al dan niet homoseksueel is, zijn feitelijk onwaar."

Op COC.nl: Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit stellen dat ze door gezichtsherkenningstechniek met vrij grote zekerheid kunnen vaststellen of iemand lesbisch of homo is. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een 'doodeng onderzoek'.

"Als dit blijkt te kloppen, vind ik het een doodeng onderzoek", reageert Ineke. "En wat heb je er in vredesnaam aan? Laat ze onderzoeken hoe je homofobie aanpakt! Je moet er niet aan denken dat dit soort techniek in de verkeerde handen komt van regimes in Tsjetsjenië of Iran, waar LHBTI’s vervolgd worden. Wat ons betreft moeten mensenrechtenclubs, overheden en sociale media zulke technieken aan banden leggen om de gevaren zo veel mogelijk te beperken," aldus Tanja Ineke.

'De spraakmakende onderzoeker Michal Kosinski van Stanford University in Californië publiceert binnenkort een artikel over seksuele oriëntatie. Slimme algoritmes kunnen op grond van foto’s veel beter bepalen of iemand lesbisch of homo is dan mensen, concludeert hij. Kosinski haalde gezichtsfoto’s van Amerikaanse datingsites door de computer van zo’n 15.000 mensen tussen 18 en 40, evenveel ho’s als he’s, vrouwen als mannen, allen wit. 

Mensen raden slechts 61 procent goed of een man op een foto homo of hetero is, bij vrouwen is dat met 54 procent nog minder. Het zelflerende computerprogramma doet het met 81 en 71 procent opvallend beter. Na vijf foto’s is het zelfs 91 (bij mannen) en 83 (bij vrouwen), aldus Kosinski in The Journal of Personality and Social Psychology. Omdat de uitkomst velen doet denken aan achterhaald gelaatkunde onderzoek, is de weerstand groot. De grote Amerikaanse homo-organisatie Glaad reageert fel, uit angst voor nog meer discriminatie', schrijft Sybilla Claus in het Algemeen Dagblad.

Tanja Ineke wijst er op dat onderzoekers eerder meenden een methode te hebben gevonden om vast te stellen of iemand LHBTI is, maar dat dit later vaak toch niet bleek te kloppen. Ineke wijst op tekortkomingen aan het huidige onderzoek. Zo is alleen gekeken naar witte mensen die 'uit de kast zijn' en lijkt het onderzoek biseksuelen buiten beschouwing te laten', lezen we verder op COC.nl.

Bronnen: COC.nl, Algemeen Dagblad, Stanford / Open Science Framework en GLAAD

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden