IDFA 2017 - Queer Day

Het is vanaf deze week weer mogelijk om je tien dagen lang, vanaf de vroege ochtend tot ’s avond laat, onder te laten dompelen in de meest uiteenlopende, indringende en verrassende verhalen. Kortom: het is november en dus weer tijd voor het International Documentary Film Festival Amsterdam!

Voor het vijfde jaar organiseert IDFA de IDFA Queer Day, waar documentaires over LGBTHIQ gerelateerde onderwerpen worden vertoond. Aansluitend aan de films vinden korte debatten en nagesprekken plaats met filmmakers, hoofdpersonen en experts.

Zij aan Zij sprak voorafgaand aan het festival met senior programmeur Raul Nino Zambrano.

Welke documentaire in het gehele queer-programma is absoluut een aanrader?

"Altijd moeilijk om één film te kiezen maar Mr. Gay Syria blijft een urgent verhaal. In deze film maken we kennis met een groep jonge homoseksuele vluchtelingen in Istanboel die meedoen aan een Mr. Gay Syria verkiezing in de hoop op een beter leven."

Welke documentaire met een link naar de lesbische/trans-thematiek moeten we zeker zien?

"Een bijzondere film is Chavela. Dit portret van lesbische zangeres Chavela Vargas is zeer ontroerend en laat zien hoe ingewikkeld het was voor vrouwen in de jaren 40 in Mexico om over hun seksuele oriëntatie te spreken."

Hoe is de IDFA Queer Day samengesteld; is er een specifiek overkoepelend thema?

"Het doel is altijd om tot een diverse selectie te komen. Diversiteit in stijl (van klassieke portretten tot een collage film als Queerama), maar ook diverse onderwerpen (van het leven van de biseksuele mode illustrator Antonio Lopez tot de ontwikkeling van YouTube celebrity Gigi Gorgeous) en een diversiteit aan landen (van een portret van de Mexicaanse lesbische zangeres Chavela tot de verbeelding van homoseksuele Syrische vluchtelingen in Turkije). Uiteindelijk is het overkoepelende thema de viering van diversiteit binnen de LGBTQI gemeenschap."

Naast de filmvertoningen, is er ook dit jaar weer randprogrammering. Welke onderwerpen worden daar belicht en welke gasten kunnen we verwachten?

"De meeste regisseurs zullen aanwezig zijn. Speciaal voor Mr. Gay Syria spreekt presentator Rik van de Westelaken na afloop met twee hoofdpersonen en bij Antonio Lopez 1970: Sex, Fashion & Disco zal vlogger Elio Heres een nagesprek doen met de regisseur en jonge modeontwerpers.

Voor muziekliefhebbers zijn er op dinsdag 21 november in Melkweg twee speciale vertoningen van Silvana en Queercore: How to Punk a Revolution, twee muziekdocumentaires in het queerthema. Niet alleen de film wordt dan vertoond, maar direct na de film is er een concert, passend bij de film. De Zweedse lesbische hiphopartiest Silvana Imam komt speciaal naar IDFA voor een optreden en de Duitse band Hyenaz speelt aansluitend aan Queercore: How to Punk a Revolution."

           

Vanaf 15 tot en met 26 november vindt de 30ste editie van IDFA  plaats in Amsterdam.

IDFA Queer Day is op maandag 20 november in EYE.         

 

 

    

Zij aan Zij heeft een topteam journalisten, redacteuren, schrijvers en fotografen en publiceert dagelijks relevante, interessante, spannende, grappige of aangrijpende content. Zo heb je altijd iets te lezen en ben je altijd op de hoogte. Daarnaast houden we een eventkalender voor je bij, kun je de oude magazines tot vijf jaar terug lezen in het online archief, hebben we datingmogelijkhedencontactadvertenties en een forum. Ook hebben we een infopoint, voor o.a. hulp en ondersteuning voor LBT-vrouwen en we bouwen continu aan een encyclopedie, waarin je alle bekende en belangrijke rolmodellenboeken en binnenkort ook films kunt terugvinden.

Dit alles kan alleen met jouw steun. Word nu member, voor 2,95 per maand.

                               

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Ex over de vloer

Mijn nieuwe vriendin beschouwt haar ex als goede vriendin, en ze is de tweede mama van de kinderen. Ze moet altijd welkom zijn, vindt ze. Het zint me niet. Wat zou jij doen?

Lees verder

Goeie bestemming

'Die doos gaat eruit. We gaan van dit hele drama een museumstuk maken.' Willy had het helemaal uitgedacht. 'Kijk, hier gaan we morgen heen, je mag mee als je wilt.' - Fran & The City

Lees verder

Vrouw uit de kast

Stella Heman nam het platform over: 'Ik help heel graag mensen die met zichzelf in de knoop zitten en hun geaardheid willen onderzoeken, of die steun nodig hebben bij het uit de kast komen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden