Geheimen voor je partner

Op de redactie kregen wij onlangs een mailtje van Linda, met de vraag: 'Denken jullie dat twee vrouwen in een relatie opener zijn naar elkaar dan bijvoorbeeld een man en een vrouw? Dat ze elkaar echt alles vertellen? Mijn vriendin denkt van wel, maar er zijn toch echt wel dingen die ik liever voor me houd, ook al zijn we al heel lang bij elkaar.' Een éénduidig antwoord op die vraag hadden wij niet, maar we hebben wel een Zij aan Zij-onderzoek en artikel, precies over dit onderwerp.

Hoe denk jij erover?

 

Poll: Vertel jij alles aan je vriendin?

 

Eerlijk zullen we alles delen! Of toch niet?

Auteur: Charlotte Jalvingh

Je partner is je beste vriendin. Zij is degene naar wie je toe gaat als je onenigheid hebt met je moeder en bij wie je uithuilt als je een rotdag op je werk hebt gehad, maar ook degene die je een appje stuurt als er iets grappigs gebeurt in de trein. Er is niemand die jou zo goed kent als zij en ze heeft aan een half woord genoeg om te begrijpen wat er in je omgaat. Jullie zijn de lesbische variant van Marshall en Lily uit How I met your mother: als zij iemand haat, haat jij diegene ook, en jullie appen elkaar nog als de ander op het toilet zit. Kortom, je deelt alles met haar. Want dat is wat partners in de perfecte relatie doen. Toch? Of zijn er toch bepaalde dingen die je liever voor jezelf houdt?

Cliché beeld

De ideale relatie wordt vaak gezien als één waarin goede communicatie voorop staat en partners alles van elkaar weten. Zeker in een relatie tussen twee vrouwen is die emotionele intimiteit vaak erg belangrijk. Vrouwen begrijpen elkaar immers heel goed en kunnen zich makkelijk verplaatsen in de ander. Althans, dat is het cliché beeld van een lesbische relatie. Verschillen we daarin van heterostellen en ligt er inderdaad meer nadruk op emotionele intimiteit?

Ingrid Verbeek: "In een lesbische relatie komt de verwachting dat je aan een half woord genoeg hebt, dat je van dezelfde films houdt en dat je hetzelfde voelt (als jij X niet aardig vindt, vind ik dat ook niet) ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. Je bent immers allebei vrouw en daardoor ‘hetzelfde’. In heterorelaties zal je deze verwachtingen niet snel tegenkomen. Daar is het uitgangspunt eerder dat man en vrouw ‘verschillend’ zijn.  En dat brengt natuurlijk weer andere verwachtingen met zich mee!"

Tijd om erachter te komen of dit 'cliché beeld' inderdaad bestaat! En wie weten dat beter dan de ZijaanZij lezeressen? We legden hen de vraag voor: wat vertel jij niet aan je partner? Velen reageerden en de antwoorden liepen sterk uiteen. Een flink aantal dames gaf aan inderdaad veel waarde te hechten aan volledige openheid: zij antwoordden dat ze alles kunnen en willen delen met hun partner. Egel (34) bijvoorbeeld: "Ik vertel alles aan mijn partner. Ik kan bij haar open over alles zijn." Alles aan de ander laten zien, ook je slechtere kanten en dingen uit je verleden die je misschien liever zou vergeten, kan lastig zijn. Je stelt je kwetsbaar op en dat vindt niet iedereen even makkelijk. Toch kan het de band tussen jou en je partner nog hechter maken doordat je elkaar beter leert kennen. Je kunt je nog beter in elkaar verplaatsen en dat maakt de relatie sterker. 

Geld en seks

Toch kwamen er ook veel reacties van vrouwen die bepaalde dingen achterhouden. Heel onschuldige dingen zoals bijvoorbeeld een crush van jaren geleden, of dat haar kookkunsten soms een beetje tegenvallen. Een aantal bekentenissen hadden te maken met geld: financiën en uitgavenpatronen blijken soms een heikel punt in relaties te zijn. Zo vertellen een aantal vrouwen niet precies waaraan ze hun geld uitgeven en hoeveel ze eigenlijk verdienen. En natuurlijk komen ook bepaalde geheime crushes en ex-gerelateerde zaken naar voren. Meerdere vrouwen geven aan dat ze hun partner niet willen kwetsen en daarom liever bepaalde zaken achterhouden. Dat geldt ook voor Eline en Nina:

Eline (27): "Ik vertel mijn vriendin bijna alles, ook de wat mindere dingen van mezelf. Gelukkig is ze een heel begripvol persoon en weet ik dat ze niet anders over me zal gaan denken. Toch vertel ik haar één ding niet: dat ik regelmatig over seks met mannen fantaseer. Zelf is ze 100% lesbisch en moet ze er totaal niet aan denken om met een man in bed te duiken. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe dat is, en of ik het leuk zou vinden. Het zou haar heel erg onzeker maken als ik dat zou vertellen, dus ik hou het liever voor mezelf. Wie weet komt er ooit een moment waarop ik daar wat opener over kan zijn, maar nu kies ik voor rust in onze relatie."

Eline kiest ervoor om dit niet te delen met haar vriendin omdat haar fantasieën over mannen op dit moment geen acute rol spelen. Nina houdt juist iets achter uit haar verleden:

Nina (35): "Vroeger heb ik stomme dingen gedaan in relaties. Ik was ontzettend rusteloos en altijd bang om iets te missen, dus keek ik vaak om me heen naar andere vrouwen. Ik ben meerdere keren vreemdgegaan en was in die tijd niet zo’n leuke partner voor mijn vriendinnetjes. Die periode heb ik inmiddels achter me gelaten en kijk nu anders tegen relaties aan. Ik ben al een paar jaar gelukkig met mijn huidige vriendin en de neiging om vreemd te gaan is gelukkig helemaal verdwenen. Maar over mijn acties en gedrag van toen vertel ik liever niet teveel details. Ik schaam me voor hoe ik toen was en ben bang dat zij denkt dat ik hetzelfde bij haar zal doen of al doe. Hopelijk houden mijn exen ook hun mond…"

Lees hier het hele artikel!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden