Yora Rienstra: Eerlijk gezegd

'Yora's vorige drie cabaretvoorstellingen werden lovend ontvangen. Nee meer dan lovend! De Volkskrant noemt haar een 'comédienne met diepgang', Trouw is enthousiast over 'haar elastieken lijf' en De Telegraaf gaf haar laatste show zelfs 5 sterren. Dat neigt naar perfectie!

Ook toerde Yora met de succesvoorstelling PAAZ naar 't boek van Myrthe van der Meer. Overal uitverkocht. Echt waar. Ze is een van de presentatoren van het VARA tv programma RAMBAM. Met elk onderwerp het nieuws gehaald! Echt waar! Daarnaast presenteerde met Sander de Heer een weekendshow op Radio 2. Hoogste luistercijfers sinds 1950! Echt waar! Ik hoor u denken 'verdient die vrouw niet een prijs?!' Die heeft ze al. De Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Nog nooit iemand zo overtuigend gewonnen. Allemaal echt waar!

Eerlijk gezegd is bovenstaande hier en daar wat aangedikt. Eerlijk gezegd wel behoorlijk aangedikt. Het is allemaal nogal overdreven zelfs. Daarbij schrijf ik dit tekstje gewoon zelf, maar zoiets krijgt meer gewicht als 't lijkt of een ander het over je zegt.

Wat Yora (ik, dus) wil zeggen is: 'ik hoop dat u komt kijken naar mijn nieuwe show vol tragikomische types, geestige en ontroerende liedjes en herkenbare rake verhalen'.

Yora windt er eerlijk gezegd geen doekjes om. Echt waar!' www.yorarienstra.com  

Vanaf komende maand kun je Yora's solovoorstelling gaan zien. > Hier vind je de speellijst.

 

Yora's vorige voorstelling, Yora drukt haar snor, ging over hoe zij en haar vrouw een kind kregen. Ze vertelde ons: 

'De reden om er een voorstelling van te maken, was vooral dat ik me realiseerde dat in onze tijd een gezin met twee moeders nog steeds niet helemaal normaal is. Je ziet het niet zoveel. Je moet zelf je voorbeelden, lotgenoten en medestanders zoeken. Daarom vind ik het mooi om het in de voorstelling over ons gezin te hebben. Voor andere lesbische stellen, maar ook voor hetero’s die op een kunstmatige manier een kind krijgen. Trouwens, de voorstelling gaat ook over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen in een gezin, dus eigenlijk is het herkenbaar voor iedereen. Er komen na de voorstelling best vaak mensen naar me toe die in tranen zijn en hun verhaal met me delen. 

Dat vind ik bijzonder. Daarnaast kreeg ik zoveel vragen over het ouderschap met twee vrouwen dat ik dacht: 'ik maak er een voorstelling over, dan betalen mensen maar een kaartje als ze willen weten hoe het zit!' Ik bevond me opeens in een situatie die je niet vaak om je heen ziet en liep tegen veel dingen aan. Best een onzekere periode, maar ik kon er ook de humor  van in zien. Toen we een kind kregen, zag ik pas hoe de buitenwereld daarop reageerde. Onze zoon is nu wat ouder, maar ik krijg er nog dagelijks vragen over en word ermee geconfronteerd.'

> Lees het hele Zij aan Zij-interview met Yora. <

 

Yora Rienstra (Amsterdam, 6 maart 1981) is een Nederlandse cabaretiere, Actrice en Radio DJ. Rienstra studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Meer over Yora lees je in de Encyclopedie.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

COC Nederland 75 jaar!

'Van een totaal taboe halverwege de vorige eeuw tot voorlichting op elke school anno nu. Van strafbaarheid tot openstelling van het huwelijk. Bob Angelo en zijn medeoprichters zouden trots zijn.'

Lees verder

Weg van Mel

Weet je nog, het spannende feuilleton De vrouw op de brug van Arja Veerman? Inmiddels is het verhaal uitgegeven als ebook en komt er in januari ook een audioversie aan.

Lees verder

Laatste kans! Happiest Season

'Ik wil dat mensen zien hoe leuk het is als twee meisjes verliefd zijn op elkaar.' De romantische kerstkomedie met Kristen Stewart en Mackenzie Davis verdwijnt binnenkort van Netflix!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden