Samira Wiley - interview

Hopelijk beseffen mensen ooit dat je seksuele geaardheid maar een gedeelte is van wie je bent, je bent nog zoveel meer dan dat.'

We kennen Samira Wiley als de grappige en dappere Poussey Washington, één van onze favoriete Litchfield Penitentiary inmates uit Orange is the New Black. Vlak na de première van het derde seizoen van deze hitserie sprak Zij aan Zij met de sympathieke actrice.

'Pffff ik ben zo blij dat iedereen het derde seizoen eindelijk kan zien. De opnames vonden bijna een jaar geleden plaats en ik kijk al uit naar dit moment sinds de laatste take. Het voelt als een frisse wind', antwoordt Samira enthousiast op de vraag of ze juist meer uitkijkt naar de première van een nieuw seizoen of dit juist spannend is vanwege de recensies. 

Drie seizoenen zijn er nu gemaakt van de Netflix-serie Orange is the New Black. Gebaseerd op de memoires van schrijfster Piper Kerman geeft de show een kijkje in de dagelijkse gang van zaken in de Litchfield vrouwengevangenis en haar bijzondere bewoners. Eén van die gevangenen is Samira’s karakter Poussey Washington, een grappenmaakster met het hart op de goede plek die door het vuur gaat voor haar beste vriendin en medegevangene Taystee Jefferson.

In het vorige seizoen kreeg Poussey het aan de stok met de gevaarlijke Vee en ging ze door een hel. Dit seizoen is ze vooral erg eenzaam en zoekt ze haar toevlucht in alcohol. Hoe bereid je je voor op zo'n heftige verhaallijn?                                                                                                             

'Ik speel deze rol nu voor het derde jaar en het kost steeds minder moeite om in haar huid te kruipen. Ik weet hoe ze is en ik kan me beter inleven in haar situatie. Op de set gaat het vooral om de chemie met je medespeler. Dat is voor mij de kern van het acteren en daar hoeft geen ontzettend lange voorbereiding aan vooraf te gaan.'

Het hele interview lees je hier

Denk je dat de serie een verschil kan maken of in ieder geval een bijdrage kan leveren in de acceptatie van homoseksuelen?  'Hoewel ik van nature erg optimistisch ben, hoop ik het in dit geval vooral. Het is een thema dat een diepgeworteld probleem aankaart dat overal ter wereld speelt. Ik denk zeker niet dat de serie alleen het verschil gaat maken en mensen kan overtuigen om van gedachten te veranderen maar ik hoop dat het een begin kan zijn. We moeten ons realiseren dat dit niet iets is dat in zeer korte tijd totaal omslaat laat, staan door een thema aan te snijden in een serie, maar ik weet zeker dat dit een bijdrage kan leveren.'

Wanneer we over dit onderwerp praten valt het op dat Samira vol passie spreekt en strijdbaar is. Op dit gebied is er geen grotere tegenstelling mogelijk tussen haar tv-personage en het echte leven. Haar ouders zijn namelijk co-pastors van de Covenant Baptist Church en staan bekend als grote voorvechters van de religieuze LGBT community. In 2007 was dit de enige Baptistische kerk in Washington D.C. waar mensen van hetzelfde geslacht een verbintenis met elkaar konden aangaan.

Hoe is het om op te groeien in een omgeving waarin beide ouders zo vooruitstrevend omgaan met homoseksualiteit?  Had je hierdoor een makkelijke coming-out? 

'De omgeving waarin je opgroeit is op dat moment je referentiekader, je hebt geen andere voorbeelden.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Horoscoop maart 2021

Je ex zal je uit onverwachte hoek confronteren met wat voorbij is, wat is haar boodschap? Het verleden hoeft zich niet te herhalen en de lente komt eraan. Wat staat jou te wachten?

Lees verder

Genderpraatjes

Jongerenlijn voor steun en vragen over gender: Vanaf vandaag kunnen jongeren - volledig anoniem- met hun vragen, problemen en zorgen terecht bij getrainde ervaringsdeskundigen.

Lees verder

Lokaal 69

Seksuele voorlichting: In de 'week van de liefde' werden de deuren geopend van een virtueel biologielokaal vol video's, games, quizjes en weetjes over seks.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden