Film: Nina

Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken.

Nina is een gevoelig portret van een sterke, maar verwarde vrouw die vastzit in haar rol als echtgenote en dochter – Nina's dominante moeder is ook nog eens de directeur van de school waar zij werkt. De energieke, schijnbaar zorgeloze Magda fungeert voor haar als breekijzer. De camera zit constant dicht op de drie hoofdpersonen en creëert zo een zintuiglijke, levendige sfeer. Maar er is wel één locatie die een belangrijke rol speelt: Natalia Bażowska's kunstwerk 'Birth Place', dat een baarmoeder voorstelt waar je in kunt liggen en die voor de personages de enige veilige plek is waar hun liefde, vrijheid en identiteiten niet aan conventies gebonden zijn.

Nina, het debuut van de talentvolle Olga Chajdas won de VPRO Big screen Award op het International Film Festival Rotterdam 2018. Uit het juryrapport:

'De winnende film Nina is een universeel verhaal over liefde, identiteit en hoop. Het behandelt het internaliseren van sociale verwachtingen en het losbreken daarvan om uiteindelijk je ware zelf te vinden. Het verhaal vermijdt makkelijke oplossingen en stereotiepe worstelingen en geeft ons een enigszins geïdealiseerd beeld van de wereld, waarmee het een persoonlijkere ervaring wordt. Ook is de film visueel sterk met slepende en intieme shots en worden de hoofdrollen uitstekend vertolkt.'

Nina wordt door IFFR op 16 augustus uitgebracht in de filmtheaters en op Picl*

Zij aan Zij- members kunnen kaarten winnen!

We verloten er 5x2, mogelijk gemaakt door Herrie Film en TV ! Wil jij Nina zien?

Kies hieronder de datum en locatie, en stuur een mail naar members@zijaanzij.nl. Vermeld je klantnummer en/of postcode. Doe dit vóór 13 augustus: op 14 augustus worden de winnaars bekend gemaakt!

**edit 14 augustus:

Leontine, Els, Francine, Brenda en Maaike! Gefeliciteerd, jullie hebben de kaarten gewonnen! Houd je mailbox in de gaten: de kaarten zijn mogelijk gemaakt door Herrie Film en TV, van hen ontvang je de details!

Zij aan Zij- member worden kan hier!

Voorstellingen Nina:

Focus Arnhem, Arnhem
Donderdag 16 augustus, 21:20 uur
Zaterdag 18 augustus, 13:20 uur
Zondag 19 augustus, 10:50 uur
Maandag 20 augustus, 21:20 uur
Dinsdag 21 augustus, 21:20 uur

Filmhuis Den Haag, Den Haag
Maandag 20 augustus, 18:45 uur

Ketelhuis, Amsterdam
Donderdag 16 augustus 21:00 uur

Filmtheater Hilversum, Hilversum
Maandag 20 augustus, 16:20 uur, 21:00 uur

Verkadefabriek, Den Bosch
Maandag 20 augustus, 21:00 uur

EYE, Amsterdam
Zondag 19 augustus, 21:15 uur

Filmschuur, Haarlem
Maandag 20 augustus, 21:15 uur

’t Hoogt, Utrecht
Donderdag 16 augustus (tijd volgt)

*Picl is hét online platform voor de Nederlandse filmtheaters.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden