Film: Chavela

Vanaf vandaag te zien in de bioscoop:

De zangeres Chavela Vargas verwierf, eerst in Mexico en vervolgens wereldwijd, faam met haar interpretaties van traditionele rancheras. De liederen, vaak gecomponeerd door mannen, gaan over tragische liefdes, over weemoed, verlangen en eenzaamheid. Chavela vertolkte ze met haar unieke ritmegevoel en rauwe, maar gevoelige stem. Kenmerkend waren ook haar mannelijke uitstraling en rode poncho. In Acapulco, in de jaren zestig speelplaats voor de rijken en grote namen uit de wereld van politiek en cultuur, verkeerde ze met vele beroemdheden. Frida Kahlo en Ava Gardner vielen er voor haar charme en schoonheid. Na een pauze van dertien jaar door alcoholverslaving werd ze in de jaren negentig herontdekt en beleefde ze een grootse comeback als de muze van artiesten en regisseurs zoals Pedro Almodóvar. Chavela, die in 2002 op 93-jarige leeftijd stierf, was haar hele leven openlijk lesbisch.

Met niet eerdere vertoonde beelden en interviews met Chavela zelf en tijdgenoten, collega’s en partners schetsen Catherine Gund en Daresha Kyi een liefdevol portret van een charismatische en uitzonderlijke artiest. Chavela werd geselecteerd voor talloze internationale festivals. Zo draaide de film in Nederland met veel succes op IDFA en tijdens de Roze Filmdagen en is hij binnenkort te zien op het Amsterdam Spanish Film Festival (29 mei t/m 3 juni). Op het San Francisco LGBTQ Festival werd Chavela bekroond met de publieksprijs en een honorable mention van de jury en op het L.A. Outfest won de film de publieksprijs en de Grand Jury Award.

Lees ook: 'Voor de lesbische gemeenschap was zij de belangrijkste vrouw in de Mexicaanse geschiedenis.'

Zij aan Zij - IDFA Tip: Chavela Vargas

 

The Guardian: 'Donald Trump’s ultimate nightmare – a Mexican lesbian diva who can wring your very soul'

Variety: 'Legendary Mexican singer Chavela Vargas receives justifiably laudatory treatment in this documentary celebrating her refusal to compromise together with her musical brilliance'

The Wrap: 'Dazzling. Poignant. Thoroughly enthralling'

The Hollywood Reporter: 'A trailblazing free spirit whose appetite for tequila and women was as legendary as her soul-stirring vocals'

Village Voice: 'Every note has majesty'

San Francisco Chronicle*****: 'A wonderful tribute to a queer icon'

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden