'Het gaat zo diep'

Renske en Anne zijn nu 26, en woonden van kinds af aan in hetzelfde dorp. 'Anne woonde aan de andere kant, we zaten op dezelfde basisschool maar gingen niet met elkaar om. Dat veranderde toen ze in 2006 tegenover mij kwam wonen. Dit betekende de start van onze vriendschap.

Een jaar later hadden onze gevoelens zich zodanig ontwikkeld dat we een relatie kregen. Anne was al langer uit de kast, zelf was ik nog niet zo ver. Rond het begin van onze relatie begon ik het aan mijn vrienden te vertellen. Mijn familie kreeg het nieuws als laatste te horen. Als religieus meisje ben ik opgevoed in de biblebelt; elke dag bidden, de bijbel lezen en op zondag twee keer naar de kerk. Op een dag trok mijn vader ons van mijn zolderkamertje en zette ons beneden op de bank. Hij sprak zijn vermoedens uit en mijn coming out thuis was een feit.

Mijn ouders hebben mijn geaardheid altijd lastig gevonden. Ik kreeg met regelmaat te horen dat het 'een fase' zou zijn en kreeg daarnaast ook veel beperkingen opgelegd. Onze relatie werd gereguleerd door mijn ouders, die onder andere bepaalden waar en wanneer ik Anne mocht zien. Naast het feit dat ik op vrouwen viel, was ik zeker geen makkelijke puber. De relatie met mijn ouders was niet goed en ik ging op mezelf wonen. Twee jaar later, in 2010, ging mijn relatie met Anne uit. Drie jaar had het geduurd. Het was niet dat we elkaar niet leuk meer vonden, maar omgevingsfactoren speelden een te grote rol. We waren jong in een stressvolle studententijd, de relatie met mijn ouders maakte het moeilijk, en bovendien was er een andere vrouw in het spel. Kortom, het werkte zo niet meer en ik verzocht Anne te vertrekken. We hebben op een later moment goed afscheid genomen. Hoewel we het er beiden moeilijk mee hadden, spraken we af dat het beter was om elkaar met rust te laten. Anne verzekerde mij er over twee jaar nog wel op terug te komen.

Die twee jaren gingen voorbij, zonder dat we elkaar spraken of zagen. Tot ik in oktober 2012 ineens een mailtje van Anne in mijn inbox vond. Ze had haar woord gehouden! Ruim vier jaar bleven we contact houden, en spraken over elkaars levens en over vroeger. Nadat ik een tijdje niks meer van haar had gehoord, vertelde ze

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Bar Buka gaat dicht

Geluidsoverlast maakt dat de populaire vrouwenbar tijdelijk haar deuren sluit: Een grootscheepse verbouwing moet het probleem verhelpen.

Lees verder

IFFR 2020

Grote diversiteit aan films en focus op jonge, onderscheidende makers: het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat van start.

Lees verder

Rolverdeling ouderschap

Dilemma: Na de geboorte van ons kind wil mijn vriendin parttime gaan werken. Ze wordt dan afhankelijk van mij, en ik verfoei afhankelijkheid. Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden