Lesbiennes scheiden vaker

18 jaar 'homohuwelijk': Lesbiennes scheiden vaker dan hetero's en homo's.

Achttien jaar na de legalisatie (1 april 2001), is het homohuwelijk eindelijk 'volwassen' in Nederland. Ook deze huwelijken blijken niet altijd bestand te zijn tegen een echtscheiding. Vrouwelijke koppels scheiden het vaakst: inmiddels is 19,3% van de huwelijken tussen lesbiennes stukgelopen. Bij mannelijke koppels is het aandeel huwelijken dat op de klippen gelopen is significant lager, namelijk 11,3%.

Dit blijkt uit bureauonderzoek van Gecertificeerdemediators.nl. Aan de hand van CBS data hebben zij trends inzichtelijk gemaakt.

Lesbiennes scheiden relatief het vaakst

15,5% van alle Nederlandse homohuwelijken is geëindigd in een echtscheiding. Het zijn hierbij vooral de vrouwelijke stellen die het vaakst een echtscheiding aanvragen. Inmiddels is bijna 1 op de 5 (19,3%) huwelijken tussen vrouwen op de klippen gelopen. Bij mannelijke koppels is dit percentage lager (11,3%). Bij heteroseksuele koppels is 14,8% van de huwelijken die gesloten zijn vanaf 2001 gesneuveld.

Vreemdgaan: minder groot probleem voor mannelijke stellen

Uit echtscheidingsdata van de Britse Office for National Statistics, blijkt dat overspel bij heteroseksuele koppels een grotere rol speelt dan bij homoseksuele stellen. 11,3% van de heteroseksuele stellen die een echtscheiding aanvragen doet dit vanwege het vreemdgaan van hun partner.

3,5% van de echtscheidingen onder lesbiennes in het Verenigd Koninkrijk is het gevolg van overspel. Bij homoseksuele mannen is dit percentage lager en blijkt vreemdgaan relatief het minst vaak de oorzaak van een echtscheiding. Slechts 0,8% van de relatiebreuken is het gevolg van vreemdgaan. 

Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in de analyse van Gecertificeerde Mediators.

 

Wat denk jij, waarom eindigt een huwelijk tussen twee vrouwen vaker in een scheiding?

Guido Bakker directeur van Gecertificeerdemediators.nl, vindt de resultaten niet verwonderlijk. "Vrouwen stellen in de meeste gevallen hogere eisen aan een huwelijk dan mannen. Zij nemen daarom ook het vaakst het initiatief om te gaan scheiden. Dit is ook bij heteroseksuele huwelijken het geval."

Zij aan Zij doet een eigen onderzoekje. Log in om mee te doen!

 

Wat is op jou van toepassing?

Nadat je de poll (anoniem) hebt ingevuld zie je meteen het resultaat:

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen en voetbal

Op 2Doc zie je de documentaire Copa 71, die het bijzondere verhaal vertelt van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis moest verdwijnen.

Lees verder

Ongeschreven

Comedian Kim Schuddeboom staat nog tot eind mei met haar voorstelling in de theaters. Het is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, 'een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd.' We spraken haar.

Lees verder

Verliefd op een man

'Eerlijk gezegd lig ik compleet overhoop. Altijd gedacht dat ik 100% lesbienne was, maar sinds de komst van een nieuwe mannelijke collega ben ik hopeloos verliefd op hem.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden