De kast, de kerk & het koninkrijk

EO: Op 28 juni is het 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York uitbraken. Homo's, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand tegen hun achtergestelde positie. Elk jaar op Roze Zaterdag wordt hierbij stil gestaan. In het programma 'De kast, de kerk & het koninkrijk' maken drie generaties gelovige homoseksuelen de kijker deelgenoot van hun leven en geloof en worden maatschappelijke en religieuze mijlpalen(1) belicht. 'De EO wil voortdurend het gesprek voeren over maatschappelijk belangrijkrijke onderwerpen. Geloof en homoseksualiteit is er daar één van.' aldus EO-directeur Arjan Lock.

Het programma vertelt het verhaal van o.a. Cor Gootjes (92) en zijn vriend Sal (97) die elkaar ontmoetten op dansles bij het COC en inmiddels 65 jaar samen zijn. Cor: 'Ik ben eigenlijk nooit uit de kast gekomen, ja, toen ik 80 was, maar toen wist iedereen het natuurlijk al.'  

Tweede generatie
Everdien Hagen (56) haalde de voorpagina van de Telegraaf toen zij in 1993 de eerste lesbische dominee was die haar relatie liet zegenen in haar eigen gemeente. Hoe kijkt ze 25 jaar later terug? Everdien: 'Er zijn nog steeds veel kerken, waarin daar anders over wordt gedacht. Kijk maar naar de Nashville-verklaring.' Wielie Elhorst (49) is de eerste PKN-predikant met een bijzondere opdracht voor de LHBTQ-gemeenschap. Wielie: 'Ik ben een activist en dus ongeduldig.' Hij vindt dat de kerk een heilige opdracht heeft om te zorgen dat inclusiviteit de norm wordt.  

Derde generatie
Raisa Sambo (32) is op zoek naar een inclusieve kerk. Ze bezoekt Tafeltijd, een plek waar LHBT-ers samenkomen om te eten en ervaringen uit te wisselen. John Lapre (33) is de Saulus die Paulus werd. Bij het evangelicale HeartCry preekte hij tegen homoseksualiteit, nu schrijft hij boeken om homoseksualiteit en geloof te verenigen.

Geloven en homoseksualiteit 
Naast 'De kast, de kerk & het koninkrijk' komt de Evangelische Omroep deze zomer met onder meer een speciale editie van tv-gids Visie over geloven en homoseksualiteit en met een nieuwe NPO 3-programma over dit thema. 'Het past bij de EO om een stem geven aan de verschillende geluiden die klinken in dit debat. Al deze initiatieven dragen daaraan bij.' aldus Lock.   

(1) IKON-radiopastor Alje Klamer maakte zich hard voor de aanvaarding van homoseksualiteit in kerk en samenleving. Ook de Remonstrantse Broederschap heeft in 1986, voor het homohuwelijk in 2001, de zegening van homoseksuele relaties mogelijk gemaakt. 

 

De kast, de kerk & het koninkrijk: 30 juni om 22.35 uur op NPO 2

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Laatste kans! Happiest Season

'Ik wil dat mensen zien hoe leuk het is als twee meisjes verliefd zijn op elkaar.' De romantische kerstkomedie met Kristen Stewart en Mackenzie Davis verdwijnt binnenkort van Netflix!

Lees verder

Horoscoop december 2021

'Probeer niet al te wanhopig op zoek te gaan naar liefde en aandacht, maar houd je eens wat meer bezig met wat jij zoekt in een vrouw.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Gayer dan verwacht

'Ruim een jaar lang fixeerde ik mij elke maand op alles in de media wat met vrouwen die op vrouwen vallen te maken had. (…) Ook in München blijf nog even fijn in mijn eigen gay bubbel.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden