Julian

Uitgever Das Mag: 'Toen Fleur Pierets in mei 2018 een boekcontract bij ons tekende, wisten we nog niet welke vorm haar verhaal precies zou aannemen. Wel wisten we waarom het boek er zou komen: voor Fleur Pierets was het simpelweg een noodzaak om een monument te bouwen voor Julian.'

Fleur: 'Ik probeer de essentie van mijn geliefde te vatten in woorden en bekijk ons leven vanuit elk perspectief. Mijn vrouw als kubistisch schilderij. Bekeken, uitgemeten en geordend. Tot er een vorm overblijft die ik kan meenemen in een teveel aan toekomst.'

Afgelopen week in Antwerpen en over een paar dagen de officiële lancering in Nederland; het boek 'Julian' is een feit. Het boek dat Fleur nooit had willen schrijven. En ik had het eigenlijk ook niet willen lezen. Maar het is geschreven, gelezen en niet verrassend blijkt Fleur Pierets weer een begenadigd schrijver en haar boek 'Julian' een schatkist aan liefde en inspiratie.

Ik heb er een paar dagen omheen gedraaid en toen ik eindelijk mijn moed bij elkaar had verzameld, duurde het ongeveer tien pagina's voordat de tranen me over de wangen liepen. Het is zo'n ongelooflijk en tragisch verhaal. Je kent het vast: Kunstenaarsduo JF Pierets, bestaande uit Fleur Pierets en Julian Boom, zou trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. Om op een positieve manier aandacht te vragen voor gelijke huwelijksrechten. Een kunstproject, performance piece, een tijdscapsule. Honderd keer hadden ze met elkaar willen trouwen, vertelden ze in augustus 2017. Wat zag de wereld er toen nog anders uit. Na hun vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf twee maanden later, op 22 januari 2018. 

Tijdens het lezen van dit boek is mijn hart wel honderd keer gebroken. En toch ook weer geheeld door de muziek en kunst die, hand in hand met de tragedie, de liefde illustreren. Wat een ongelooflijk verlies maakt Fleur mee. Hoe moet je verder als de liefde van je leven in je armen sterft? Fleur kon maar één ding doen: Schrijven. Het resultaat is 'Julian', een boek even prachtig als meedogenloos. Het loopt niet goed af en er is geen einde aan het verdriet en gemis. Tegelijk stroomt de liefde door de zinnen en is dit boek een adembenemend monument geworden.

*

Lees alles over 22 the Project

Julian, geschreven door Fleur Pierets, uitgegeven door Das Mag Uitgevers. Verkrijgbaar in de boekhandels en online.

Zij aan Zij geeft exemplaren van dit onvergetelijke boek cadeau aan haar members.

Win! Het boek 'Julian', van Fleur Pierets.

Speciaal voor Zij aan Zij members! Log in om te zien hoe je kans maakt!

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden