'En toen schiep God Mounir'

Maak je borst nat voor een spannende avond die leidt van Nederlands aangeharkte bloementuintjes tot Egyptische koffiehuizen en broeierige discotheken in Oeganda. Want 'En toen schiep God Mounir', het theaterdebuut van Mounir Samuel, is vanaf woensdag 25 september weer in de theaters te zien. 

Foto's: Irwan Droog en Jean van Lingen

De eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse journalist, schrijver en opiniemaker, ging in maart in première en oogste lof van onder meer Theaterkrant: 'Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.' Ook Winq was onder de indruk. 'Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.'

Een mooie erkenning voor Samuel die niet zomaar in het theater staat. Hij heeft er een duidelijk doel mee: 'Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.'

Niet man of vrouw, maar mens

'En toen schiep God Mounir' is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, spoken word, muziek en dans onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. In deze wervelende solovoorstelling worden de grenzen van geloof, gender, geaardheid en geografie op scherp gezet.

Beginnend in een Egyptisch koffiehuis volgt de voorstelling het bijzondere leven van Mounir die als fly-in correspondent door zes continenten reisde, als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam, tot tweemaal toe een nationale coming-out meemaakte. Met behulp van literaire storytelling en spoken word onderzoekt Mounir wat ware vrijheid is – en hoeveel die vrijheid hem waard is.

 

 

Start landelijke tournee

'En toen schiep God Mounir' is een productie van Stichting Publieke Werken en staat onder regie van Hesdy Lonwijk. Op 25 september staat de voorstelling in het Bijlmerparktheater, waarna een 3 maanden durende nationale theatertour volgt.

Zij aan Zij mag kaarten weggeven!

Win! 2 kaarten voor 'En toen schiep God Mounir'

Speciaal voor Zij aan Zij members! Log in om te zien hoe je kans maakt!

Speellijst:

vrijdag 27 september – 20.30- Chassé Theater, Breda
woensdag 2 oktober – 20.30 – Zwolse Theaters, Zwolle
zaterdag 5 oktober – 20.30 – De Vest, Alkmaar
woensdag 9 oktober – 20.00 – Toneelschuur, Haarlem
donderdag 10 oktober – 20.30 – Isala Theater, Capelle ad IJssel
vrijdag 11 oktober – 14.15 – besloten schoolvoorstelling – Lieve Vrouw
vrijdag 11 oktober – 20.30 – Lieve Vrouw, Amersfoort
donderdag 17 oktober – 20.30 – Parktheater, Eindhoven
woensdag 13 november – 20.30 – Wilminktheater, Enschede
vrijdag 15 november – 20.30 – Walhalla, Rotterdam
zaterdag 16 november – 20.30 – Stadsschouwburg, Utrecht
donderdag 21 november – 20.30 – De Harmonie, Leeuwarden
vrijdag 29 november – 20.30 – Theater de Blauwe Kei, Veghel
donderdag 5 december – 20.30 – Meervaart, Amsterdam
vrijdag 6 december – 20.30 – Schouwburg Kunstmin, Dordrecht
dinsdag 10 december – 20.30 – Bouwkunde, Deventer
woensdag 11 december – 20.30 – Theaters Tilburg, Tilburg
zaterdag 14 december – 20.00 – Podium Hoge Woerd, De Meern

*

Binnenkort op ZijaanZij.nl: Een interview met Mounir Samuel!

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden