Qtopia

Van 4 tot en met 20 oktober is de 2e editie van Qtopia, Queer Art Festival. Op meer dan 20 locaties verdeeld over het centrum van Nijmegen zijn er exposities, lezingen, workshops, feestjes en performances. Het festival is voor en door Queer mensen en alle anderen die zich voor het onderwerp interesseren.   

Queer wordt door curator Luca Soudant gedefinieerd als identiteit en ook als politieke keuze/ bewustzijn in de zin van een openheid hebben om continu te blijven leren. Luca Soudant hoopt dat mensen aansluiting vinden bij de kunstwerken en zich empowered voelen. Alhoewel festivalbezoekers geen hapklare kunst hoeven te verwachten, want 'mensen mogen best wel moeite doen om de kunst te begrijpen.' Als een bezoeker een kunstwerk niet snapt, dan hoopt de curator dat degene een stapje achteruit doet, nadenkt over hetgeen ze gezien hebben en zich uitgenodigd voelt om zich te verdiepen in het werk door er bijvoorbeeld over te lezen naar aanleiding van wat op de leestafels ligt, of door antwoorden te vinden bij een van de andere programmaonderdelen van het festival.

'Ik vind het belangrijk dat het niet alleen maar een gezellig festival is, ik vind het ook belangrijk dat er een politiek statement wordt gemaakt. Dat hoeft niet eens met grote woorden, maar juist met beelden, door de kunst'.

De curator vindt het belangrijk om zo weinig mogelijk in te vullen en zo veel mogelijk agency in handen van de kunstenaars te geven. Qtopia wil dat de kunstenaars zo veel mogelijk hun eigen narratief en de manier waarop zij hun werk presenteren kunnen bepalen.

Iets wat Luca Soudant veel heeft gezien, in zowel de kunstwereld als 'the scene', is dat er over iemand gepraat wordt maar niet met, bijvoorbeeld dat queer mensen van kleur worden gefotografeerd door een wit al dan niet lhbt+ persoon om hen 'een gezicht' te geven, maar dat zij niet mogen (mee)bepalen hoe zij vastgelegd worden en welk verhaal daarmee verteld wordt. Luca Soudant vraagt zich hardop af: 'Wie staat er in de positie om te bekijken en wie is degene die bekeken wordt?'

Qtopia wil normativiteit, machtsstructuren en onderdrukkende systemen kritisch bevragen en omverwerpen.

'Er is vaak een idee dat wanneer je gay bent, je zelf niet in staat bent om andere mensen te onderdrukken en je geen privileges hebt of kan hebben. Dat is natuurlijk niet zo. Het lijkt soms zelfs wel moeilijker om dit aan te kaarten omdat er dan gezegd wordt dat deze community vrij is van dat soort dingen. Als je jezelf tot een bepaalde groep betrekt, betekent niet dat je vrij bent van bepaalde onderdrukkende structuren. Ik ben hier zelf ook niet vrij van.' Kunst ziet Luca Soudant bij uitstek als een leermiddel, want 'we zijn nooit uitgeleerd over de ander'.

Beeld: Still installatie Tabita Rezaire + de voorstelling 'Shrew Her'

Voor dit festival heeft Qtopia samengewerkt met verschillende organisaties en kunstenaars om een zo uiteenlopend mogelijk programma op te stellen. 'Eigenlijk raad ik natuurlijk het hele festival aan, maar als ik dan toch maar een paar dingen kan uitlichten, raad ik beeldende kunst van Tabita Rezaire met haar video installatie aan in Kunstruimte Neus, de voorstelling 'Shrew Her' van Ira Kip op 8 oktober in Lux, het symposium van Gabriel Fontana over het queeren van educatie op 12 oktober in Filmhuis 024 en de dragworkshop op 19 oktober in Kunstruimte Neus .' 

 

Qtopia: 4 t/m 20 oktober in Nijmegen.

Voor meer informatie zie qtopiaqueerartsfestival.nl of de Facebookpagina met het programma!

 

Raak je de weg nog een beetje kwijt in het taalgebruik? En zou je het liefst gewoon een antwoord willen op wat er nou eigenlijk bedoeld wordt met queer? Daar kunnen we je geen definitief antwoord op geven, maar ik kan je wel een stukje op weg helpen! Ik geef namelijk een lezing over dit onderwerp tijdens het festival!

Tijdens de interactieve lezing 'To Queer or not to Queer' gaan we in op de verschillende betekenissen van het woord. Is het een identiteit, een bijvoeglijk- of een zelfstandig naamwoord of toch een werkwoord? Als het een werkwoord is, wat doe je dan eigenlijk als je aan het 'Queeren' bent?

De lezing is bedoeld voor mensen die nog niets of niet zo veel over queer weten en voor andere geïnteresseerden. Zie je op 14 oktober 20u in Filmhuis O42 in Nijmegen!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden