Director: Ira Kip

Regisseur Ira Kip is een geboren en getogen Amsterdammer met Caribische roots, in New York heeft ze haar master in regie en productie gedaan en samen met haar tweelingzus Ayra runt ze Kip Republic. Met hun vorige project Art Rules (geproduceerd vanuit hun vorige bedrijf The Pancake Gallery Foundation) waren ze onlangs in Nederland genomineerd voor The Black Achievement Award in de categorie entrepreneurship.

Ira woont en werkt afwisselend in Amsterdam en New York. Tijdens ons gesprek wisselt ze moeiteloos van het Nederlands naar het Engels en weer terug.

De door haar geregisseerde voorstelling 'Shrew Her' gaat over gender, het huwelijk, het creëren van eigen rituelen en 'safe spaces' en is tot en met maart in de theaters te zien.

Als peuter volgde Ira al haar eerste dansles en later zijn daar theaterlessen bijgekomen. Haar ouders stimuleerde haar en haar twee andere zussen om lessen te nemen, 'maar dat deze passie zo uit de hand zou lopen, hadden zij ook niet verwacht.' Als jong meisje zag Ira de film 'The Wiz' met Dianna Ross en Michael Jackson en was daar ontzettend van onder de indruk. Op het tv scherm stond 'director: Sidney Lumet'. 'Ik wist nog niet precies wat het was, maar ik dacht: later dan word ik director! Als kind zei ik ook al dat ik naar New York wilde, ook omdat mijn familie daar woonde. Ik heb er keihard voor moeten werken, but I did that shit. Zo sta ik eigenlijk in mijn hele leven, als ik iets belangrijk vind, dan doe ik het. Ik ben daarin heel gefocust.' 

'Er is altijd wel een idee of iets aan de hand in de wereld waar ik iets van vind en waar ik iets over wil vertellen als regisseur. Na mijn voorstelling 'She'Baltimore', over huiselijk geweld in de LGBTQ+ gemeenschap, besefte ik pas echt goed dat theater niet alleen maar gaat over mooie voorstellingen maken, maar juist ook dat je met een voorstelling sociale impact kan hebben.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Various Voices 2023

Hét LHBTIQ+ koorfestival van Europa gaat weer van start. Van 14 juni tot 18 juni komen er in Bologna vele zangers (m/f/x) bij elkaar, er doen ook verschillende Nederlandse koren mee.

Lees verder

Noodtoestand in de VS

'Onze community is in gevaar. De golf van dreiging in het land veroorzaakt steeds meer haat, homofobie en transfobie, wat uiteindelijk een risico vormt voor de veiligheid van iedereen.'

Lees verder

1 op de 90

Beelden en verhalen van intersekse personen tussen de 2,5 en 81 jaar oud: Biologisch geslacht is een spectrum met oneindig veel variaties, waar veel meer bekendheid over moet komen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden