IFFR 2020

Met een grote diversiteit aan films, en een focus op jonge en onderscheidende makers, is het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) een van de - op filmgebied dan - spannendste festivals om te bezoeken.

Van 22 januari tot 2 februari kun je in Rotterdam weer naar de beste, verontrustendste en mooiste films.

Ook dit jaar tips van enkele queer films die je er kunt zien. Helaas was het niet mogelijk om de films 'Bacurau' en 'Beanpole', die ook zeer hoog op mijn kijklijst stonden, alvast voor het festival te zien. Dus van deze films kan ik alleen maar zeggen dat ze op het prestigieuze filmfestival van Cannes in 2019 genomineerd waren voor een 'Queer Palm'. 'Beanpole' is daarnaast ook de Russische inzending voor de Oscars. Dus – laat je verrassen!

Drie tips over films die gender- en identiteitskwesties als thematiek hebben. Met: 'A Perfect Normal Family', waarin de vader van de 11-jarige Emma transgender is, 'Swinguerra' waarin via opzwepende danschoreografieën gender centraal stellen en de 'Drag Kids' die een harde en moeizame weg afleggen om zichzelf te kunnen zijn.

Neem ook vooral nog een kijkje bij het themaprogramma Sacred Beings, wat gaat over queercultuur en gender in Azië. Op zondag 26 januari kun je in Het Nieuwe Instituut naar een panelgesprek over dit programma. Onder aan dit artikel meer over Sacred Beings.

Voor degene die hun historisch feministische kennis willen aanscherpen: het IFFR heeft 'Judy versus Capitalism' en 'The Long Road' op het programma staan. De invloedrijke Canadese feminist Judy Rebick vertelt in 'Judy versus Capitalism' over de tweede feministische golf en de strijd om abortusrechten. In 'The Long Road' wordt de ontwikkeling van de vrouwenbeweging in Denemarken getoond.

 

'A Perfect Normal Family'

De 11-jarige Emma is onderdeel van een gewoon gezin, bestaande uit een vader, moeder en haar oudere zus. Alles gaat z'n gangetje totdat ze op een dag hoort dat haar vader Thomas transgender is. Haar ouders gaan scheiden, en Thomas verandert haar naam in Agnete.

In deze Deense film komen alle situaties aan bod waarvan je je kan indenken dat die voor een pre-puber moeilijk zijn: van de eerste keer dat je 'vader' als vrouw naar de voetbalclub meegaat, tot het moment dat Agnete zonder bikini op vakantie de zee in rent. Verfrissend is dat nergens in de film dit soort situaties tot het dramatische worden uitgediept en uitgespeeld. Emma worstelt met de situatie, maar liefdevol wordt ze door haar moeder, haar zus en Agneta opgevangen als het lastig wordt. De momenten gaan – zoals in het gewone leven – ook weer voorbij. 

'A Perfect Normal Family' is de debuutfilm van regisseur Malou Reymann, geboren in 1988 in Amsterdam. Op het Internationaal Film Festival Rotterdam heeft de film de wereldpremière, en dingt de film mee in de Big Screen Competition.

De film is gebaseerd op het persoonlijke leven van Reymann, die zelf is opgegroeid met een transgender vader. Dit zorgde voor de nodige spanningen en veranderingen – gezien door de ogen van een jong, opgroeiend meisje.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden