Voetbal en levenslessen

Roxanne Hehakaija, beter bekend als voetballer 'Rocky', is de eerste en enige vrouwelijke voetbalspeler bij het wereldberoemde straatvoelbalteam 'Street Legends'. Zij is ook de eerste en enige vrouwelijke karakter in de voetbalgame 'FIFA 20' en won eind vorig jaar de 'Joke Smit Aanmoedigingsprijs'. Blootvoets opent ze de deur, terwijl ze bijkomt van het sporten, sippend aan haar shake, praten wij over voetballen en levenslessen.

Echte helden

Samen met Philip Veldhuis heeft Rocky 'Favela Street' opgericht en hiermee geeft zij voetbalclinics over de hele wereld. De jongeren leren er voetballen, maar ook samenwerken, doorzetten en reflecteren. 'Het is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma' benadrukt Rocky. Op het moment heeft ze projecten lopen in onder andere Curaçao en Soedan. 'De vrouwen in Soedan vinden mij een voetbalheld, maar voor mij zijn zij de echte helden. Zij nemen deel aan allerlei politieke protesten en alleen al voor het in tenue over straat lopen (naar de training) krijgen zij bedreigingen naar hun hoofd geslingerd. Toch doen ze het en dat vind ik sterk.'

 

 

Feminisme en rolmodellen

Rocky is verkozen tot winnaar van de Joke Smit Aanmoedigingsprijs. Joke Smit was een feministe van het eerste uur, op de vraag of Rocky zichzelf een feministe noemt, antwoord ze bevestigend. 'Alhoewel ik dat niet van de daken roep, spreekt feminisme wel heel duidelijk uit mijn werk.' Rocky's eigen rolmodellen zijn voornamelijk vrouwelijke voetballers, zoals de Braziliaanse Martha die verschillende malen werd verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar. 'Als kind heb ik heel lang gedacht dat er geen vrouwelijke voetbalspelers waren, want ik was altijd het enige meisje op het voetbalveld. Toen ik voor het eerst een vrouwenteam zag voetballen, keek ik mijn ogen uit! Mijn ouders zijn ook mijn rolmodellen. Zij hebben hun wereld klein gehouden om mijn wereld groot te maken.' En ze voegt eraan toe: 'Alhoewel dat iets is wat ik pas als volwassene heb gerealiseerd en kon waarderen. Ik had een mannelijke voetbalheld, met de nadruk op had, want toen ik hem in real life tegenkwam, bleek hij een seksist en homofoob.'

'Ik kwam erachter dat ik lesbisch ben'

In de tijd dat Rocky het enige meisje op het voetbalveld was, heeft ze veel vervelende dingen meegemaakt. 'Het is lastig je staande te houden als je gedoe hebt in je eigen team en gedoe hebt met het team waar je tegen speelt.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Genderpraatjes

Jongerenlijn voor steun en vragen over gender: Vanaf vandaag kunnen jongeren - volledig anoniem- met hun vragen, problemen en zorgen terecht bij getrainde ervaringsdeskundigen.

Lees verder

Lokaal 69

Seksuele voorlichting: In de 'week van de liefde' werden de deuren geopend van een virtueel biologielokaal vol video's, games, quizjes en weetjes over seks.

Lees verder

Gillian speelt Eleanor

Deze week werd bekend dat (biseksuele) Gillian Anderson de rol van (biseksuele) Eleanor Roosevelt gaat spelen in een nieuwe Showtime-productie The First Lady.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden