Leny Wiggers, 1932 - 2020

Haar voorbeeld was inspirerend. Op 8 maart 2020 overleed Leny Wiggers. 'Het leven is de moeite waard, ik heb geluk gehad.'

'Leny Wiggers kwam uit de kast toen ze bijna 70 was en verrijkt sindsdien de lesbische scene met haar sprankelende persoonlijkheid. Met alle levenslust en vrolijkheid die haar eigen is, stort ze zich in het lesbische sociale leven. Of het nou gaat om een reis van Travel Women of women only party's met pompende beats, Leny geniet er met volle teugen van.' Beeld: Zij aan Zij – 2015: De film over Leny Wiggers was toen net geselecteerd voor het prestigieuze documentaire festival Hot Docs in Canada.

Over The Rainbow

'Eindelijk een positief verhaal over een vrouw die pas als bejaarde uit de kast komt. Geen slachtofferschap, geen zelfbeklag, geen zieligdoenerij. Het verhaal van een vrouw die niet omziet in wrok, maar haar nieuwe seksuele identiteit omarmt om ervan te genieten zolang het nog kan.' – Tara Fallaux vertelt: Leny Wiggers is een oudtante van mij van mijn vaders kant. Ik zag haar op verjaardagen van mijn grootouders. Ze was al in de zestig toen zij indruk maakte met verhalen over marathons lopen in New York, elfstedentochten schaatsen en bergen beklimmen. Ik bewonderde haar stoere ondernemingen op die hoge leeftijd.

In de liefde was Leny minder ondernemend. Zij is altijd bij haar moeder blijven wonen en verzorgde haar tot haar dood. Over relaties sprak zij nooit met ons en zij is nooit getrouwd. Na het overlijden van haar moeder (Leny was 69) besloot ze een lange fietsreis door Nieuw Zeeland te maken.  Op een camping daar werd ze plotsklaps verliefd op een andere eenzame kampeerster. Kort daarop ontving ik per mail het bericht van haar 'coming out'.

Op slag veranderde Leny's leven totaal. Vanuit haar nette Leidse flatje wierp zij zich vol energie in de Amsterdamse vrouwenvriendschappen.  Vorig jaar kregen wij een opgetogen verslag van haar ervaringen op het Griekse eiland Lesbos. Zo vrolijk en baldadig dat het leek alsof het om een tienerdochter ging die voor het eerst alleen op vakantie was.

Ik besloot haar weer op te zoeken en kwam tot de ontdekking dat ze nu, dik tien jaar na haar 'coming out', nog met volle teugen geniet van haar lesbische scene. Inmiddels kent bijna iedereen in die wereld haar. Leny is een icoon en een graag geziene gast op parties door het hele land. Elk weekend is ze wel op een ander vrouwenfeest te vinden en danst ze tot in de kleine uurtjes.

 

In 2013 bereikte Tara via een crowdfunding op Cinecrowd het streefbedrag, de docu werd gemaakt en ging de wereld over. Naast Canada werd de film onder meer vertoond op festivals in Berlijn, New York, Kopenhagen en Buenos Aires, na de première op De Roze Filmdagen in 2015.

 

Trailer/ Over The Rainbow from Tara Fallaux.

De documentaire 'Over The Rainbow' van Tara Fallaux kun je bekijken op vimeo.

 

Leny Wiggers overleed op 8 maart 2020, ze was 87 jaar.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden