Francis van Broekhuizen

Operazangeres Francis van Broekhuizen (45) werd door haar humorvolle deelname aan Maestro en All together now de laatste jaren rap bekend onder een groot publiek. Ze is open over haar lesbische huwelijk én haar katholieke devotie en hoopt zo een inspiratie te zijn voor anderen.

foto: Merlijn Doomernik

Bij welke letter van LBTQIA voel jij het meeste?
Bij de L van lesbisch, want dat ben ik. Gewoon huis-tuin-en-keuken-lesbisch hè? Toen ik als ambassadeur van de Gay Pride 2018 deelnam aan de botenparade zei ik nog tegen mijn Antilliaanse gezelschap dat ik niet zo'n interessante gay ben, de lulligste variant van het roze alfabet, zeg maar. Ik ben niet queer, niet transgender en eigenlijk ook niet van het massale. Dat ik er in Amsterdam wel bij was, is omdat er nog steeds veel doen is voor homoacceptatie. Dat homostellen die hand in hand op straat lopen nog steeds bedreigd worden, is zó vreselijk.

Wat is jouw verhaal?
Ik ben in Wassenaar opgegroeid in een lief, gek en kunstzinnig gezin. Ik heb twee broers, ik ben het middelste kind. Mijn moeder deed aan kalligrafie en tekenen, vaders hobby was zingen. We hadden en hebben nog altijd een familiekoor. Zingen hoorde van jongs af aan bij mijn leven, maar pas op mijn vijftiende ontdekte ik op school echt de opera. Ik zong er de aria van de Koningin van de Nacht. Toch bleef zingen vooralsnog een hobby. Ik studeerde maatschappelijk werk, met specialisatie ouderenzorg, en liep boeiende stages. Uiteindelijk ging ik toch Klassieke zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeren. Ik rondde de studie cum laude af, net als de Master Opera aan de Opera-academie erna. Ik ben nu freelancer.

Maria Callas is mijn grote voorbeeld, maar anders dan zij werk ik voornamelijk in eigen land. Ik durf niet goed te vliegen. Ik heb wel auditie voor optredens in Duitsland gedaan, maar ik ben ook een huismus. Ik wil niet weg van de familie. Hotelkamers voelen eenzaam. Inmiddels heb ik in alle Nederlandse operahuizen gezongen. Daarnaast maak ik zelf voorstellingen. Sinds ik bij het tv-programma Maestro ben ingevallen en meedeed aan All together now ben ik bij een breder publiek bekend. Ik schuif nog regelmatig in programma's aan. 's Maandags verzorg ik een rubriek op radio NPO 4 – met tophits uit de opera en vragen over het muziekleven. De coronatijd is wel lastig. Tot ver in 2020 zijn voorstellingen afgezegd. Tv en radio gaan door, maar daarmee verdien je niks. Ik heb tijdens de lockdown dagelijks online gezongen, gratis, als troost en om in contact met het publiek blijven.

foto: Maurice Lammerts van Bueren

Begeleid door Femke de Graaf op piano, zingt Francis van Broekhuizen, uit de Matthäus Passion, Erbarme dich. Live, in Tijd voor MAX, april 2020.

In het tv-programma De Verwondering vertelde je dat je praktiserend katholiek bent. Kunnen geloof en lesbisch zijn samengaan?
Dat is geen enkel probleem voor mij, maar binnen de kerk heb ik er wel eens discussie over. Zo sprak ik een priester in het bedevaartsoord Lourdes waar ik vrijwel jaarlijks als vrijwilliger kom. Die vertelde dat je na het plegen van vier moorden kunt biechten, maar als je als lesbienne getrouwd bent, kan dat niet. Dat klopt voor mij niet. Onze Lieve Heer is almachtig, hij heeft alles geschapen, als lesbienne ben je onderdeel van de schepping. De basis van het geloof is dat men lief voor de medemens moet zijn. Het kerkinstituut maakt het corrupt en vervelend met dogma's en regels over zondigen. Wat is zondigen? Dat je iets doet dat niet mag van God. Alleen bestaat er geen telefoonlijn met God. Ik houd het bij het mysterie. Ik krijg trouwens ook mailtjes van lesbische vrouwen die net als ik gelovig zijn. Ze vinden het fijn dat ik daar niet lacherig over doe, dat ik hen snap.

Ben je als lesbienne aanvaard door je familie?

Joh, de hele familie is homo of lesbisch. Het heeft in het eten gezeten, zeggen we onderling. Het was voor mijn ouders geen issue. Eigenlijk vond ik zelf de acceptatie het moeilijkste. Als stoer broek dragend meisje was er wel een vermoeden. Een vriendin op het conservatorium confronteerde me uiteindelijk. Volgens haar was ik verliefd op haar. Negen jaar lang wilde ik er niets van weten. Er was altijd gezegd dat ik raar en lelijk was. Dan kon ik dat seksuele stuk er niet nog bij hebben. Toen ik uiteindelijk het lesbisch zijn toch omarmde, luchtte dat enorm op. Ondertussen ben ik getrouwd met Jacqueline. Met mijn passie voor opera probeer ik een voorbeeld te zijn. Eigenlijk gaat het seksuele niemand een ruk aan. Maar kinderen worden gepest, zoals ik vroeger ook gepest werd. Hopelijk ben ik een opsteker voor ze, als ze me zien in divajurk. Want het clichébeeld van de lesbienne met geruit hemd en kortgeschoren haar is hardnekkig. Zelfs Gerard Joling was verbaasd dat ik lesbisch was. Het is niet erg dat je moet wennen aan uitingen die je niet kent. Dat had ik ook bij transgenders. Openheid en bereidheid om kennis te nemen van diversiteit zijn het belangrijkst.

'Lied gebaseerd op Nimrod van Edward Elgar! Arr. Gregor Bak en Francis van Broekhuizen tekst: Francis van Broekhuizen.' Meer vind je op het YouTube-kanaal van Francis!

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden