Ze gaf me haar nier

Nierpatiënt Bernadette (70) twijfelde lang of ze een donornier van haar vrouw Marian zou accepteren. Ze was bang voor de gevolgen voor hun beiden. Ruim twee jaar na de niertransplantatie vertelt Bernadette graag haar verhaal om andere nierpatiënten hoop te geven.

Eigenlijk hadden we op het terras van Bernadettes en Marians appartement afgesproken, maar toen kwam zomerstorm Francis voorbij. Dan maar een telefonisch interview, want in coronatijd komt niemand hun huis binnen. 'Ja, we zijn ontzettend voorzichtig. Het was pas nog in het nieuws dat mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan en besmet raken met COVID-19, extra vatbaar zijn voor ernstige complicaties. Ze hebben hogere kans op overlijden, zelfs hoger dan long- en hartpatiënten. Ik vind het heerlijk om onder vrienden te zijn, maar dat kan nu niet meer. We gaan wel naar buiten, maar als iemand ons tegemoetkomt, steken we de straat over.'

Vergiftigd lichaam
Eind juni 2018 onderging Bernadette de niertransplantatie. Ze spreekt opgewekt: 'Het lijkt echt korter geleden. Elke dag denk ik: 'gosh, ik ben er nog'. Ik was al aan de nierdialyse begonnen, zo slecht ging het met me. Wat heb ik gehuild bij de eerste dialyse. Het is een pleister op de wonde, het is noodzaak, maar het is geen leven.'
'Mijn nierziekte bleek een erfelijke kwestie en begon tussen 2008-2010 op te spelen. Hoge bloeddruk was een van de oorzaken. Ik heb alternatieve manieren geprobeerd om de nier te genezen, met vitaminen en healing-sessies. Ik at zo gezond mogelijk en deed veel aan beweging. Ik ben Nichiren-boeddhist en ik chantte dagelijks. De ziekte zette evenwel door. In 2016 werd duidelijk dat ik een transplantatie zou moeten ondergaan. Door nierfalen raakt het lichaam vergiftigd. Uiteindelijk was ik helemaal op. De energie was nul. Zelfs een piepklein stukje lopen kostte de grootste moeite.'

Ik noem haar Zonnebloem
'Het verschil met mijn energieniveau direct na de operatie was immens. Toen ik wakker werd, was ik direct levendig, praatte volop en had enorme zin in zalm, mijn lievelingseten. Waar is Marian, vroeg ik ook almaar. Toen de nier goed op gang bleek, zag ik haar op de echo en toen werd ik zo emotioneel. Ik noemde haar spontaan Zonnebloem.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden