Eén leven

'Stap over je eigen schaduw. Wees meer, wees beter, wees groter, doe meer dan je kunt.' 

Megan Rapinoe schreef een autobiografie.

Megan Rapinoe is een van de meest getalenteerde atleten ter wereld. Met het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal behaalde ze olympisch goud en won ze tweemaal een WK. Maar ook naast haar succes op het voetbalveld is Rapinoe een grootheid. Ze is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling en betaling, en voor lhbti-rechten.

Deze fenomenale atleet met een groot rechtvaardigheidsgevoel schreef een autobiografie voor iedereen die van sport houdt of een rechtvaardiger wereld nastreeft. Of allebei.

 

Megan Rapinoe (1985) was FIFA Vrouwelijke Speler van het Jaar in 2019 en met haar team winnaar van de Olympische Spelen van 2012. Ze is het gezicht van de Amerikaanse LHBT-beweging en bood zich aan als running mate voor de democratische presidentskandidaat Joe Biden. Ook kreeg ze bekendheid door haar oppositie tegen Donald Trump. (Haar boodschap voor Trump, na het winnen van het WK in 2019, zie je in deze video.)

Sinds 2016 is Megan samen met basketbal speler Sue Bird, eind oktober van dit jaar kondigden zij hun verloving aan. Megan en Sue waren het eerste lesbische koppel op de cover van sportmagazine ESPN.

Megan kreeg internationale bekendheid toen ze, tijdens het volkslied vooraf aan een wedstrijd in 2016, op een knie ging zitten uit solidariteit met NFL-speler Colin Kaepernick. Colin was de eerste football-speler die voor een wedstrijd tijdens het volkslied knielde uit protest tegen politiegeweld, discriminatie en onderdrukking van minderheden in de VS. Na deze actie heeft Colin nooit meer een contract gekregen en was zijn quarterback-carrière voorbij.

Megan Rapinoe strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen (in voetbal - zo spande zij een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse voetbalbond wegens gender discriminatie- en daarbuiten), en tegen discriminatie, homofobie en transfobie.

In 2019 kreeg ze de The Best FIFA Women's Player award. Haar ontvangstspeech zegt alles over haar inspiratie en activisme:

 

 

Op 10 november verscheen het boek Eén leven, door Megan Rapinoe.

Uitgegeven door De Geus, ISBN 9789044544220. Te koop in de boekhandel of online.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden