Steun voor kwetsbare LHBTI's

COC Nederland: 'De Tweede Kamer trekt extra geld uit om kwetsbare LHBTI's te steunen en veiligheid te bevorderen. Dat bleek op dinsdag 8 december bij de stemming over de begrotingen van VWS en OCW. Het COC had op de investering aangedrongen.

Het COC vroeg de Kamer eind oktober om LHBTI's te steunen die kwetsbaar zijn omdat ze te maken hebben met meerdere vormen van discriminatie (intersectionaliteit). Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde oudere LHBTI's en LHBTI's met een beperking. De Tweede Kamer stemde op 8 december voor twee voorstellen met die strekking.'

'Roze ouderen'

'Zo nam de Kamer een voorstel aan van D66-Kamerlid Vera Bergkamp om steun te geven aan 'roze' ouderen. Afgezien van de SGP stemden alle fracties vóór dit plan. Dankzij de steun kan onder meer het Roze 50+ ambassadeursproject voor roze ouderen worden voortgezet.'

Zonder Stempel

'De Kamer stemde op 8 december ook voor een voorstel van de Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Antoinette Laan-Geselschap (VVD) om steun te geven aan LHBTI's met een beperking. Ook voor dit voorstel was steun van alle Kamerfracties behalve de SGP. Dankzij het voorstel kan het Zonder Stempel-project van LFB, Vilans en COC worden voortgezet. Het project ondersteunt LHBTI's met een beperking en vraagt aandacht voor de groep, waardoor mensen er niet meer alleen voor staan.

Er zijn in Nederland circa 100.000 LHBTI's met een beperking. Voor deze groep is het vaak lastig om voor hun gevoelens uit te komen. Daarnaast zitten ze vaak in een instelling waarbinnen weinig of geen rekening wordt gehouden met deze gevoelens. Begeleiders weten zich vaak niet goed raad met cliënten die LHBTI zijn. Zonder Stempel brengt daar verandering in.'

Veiligheid

'De Kamer stemde op 8 december tenslotte voor een voorstel van D66-er Vera Bergkamp om extra geld vrij te maken voor de aanpak van anti-LHBTI geweld door gemeenten. Alleen de PVV en de SGP stemden tegen dit voorstel.

Het COC pleit al lang voor meer maatregelen en geld om discriminatie en geweld tegen LHBTI's en andere groepen aan te pakken. In Nederland krijgen ongeveer zeven op de tien LHBTI's in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks worden er minder dan tien daders van LHBTI-discriminatie door de rechter veroordeeld.

Het COC is Vera Bergkamp, Corinne Ellemeet en Antoinette Laan-Geselschap bijzonder erkentelijk voor hun steun, evenals de Kamerfracties die voor hun voorstellen stemden.'

Bron: COC Nederland. Het hele artikel vind je op de COC-website.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden