LHBTI-asielzoekers Oeganda

Stuur geen LHBTI-asielzoekers terug naar Oeganda. Die oproep doet het COC in een brief aan staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) en de Tweede Kamer.

In de brief schrijft het COC dat Oeganda een gevaarlijk land is voor LHBTI personen. Zo staan er lange gevangenisstraffen op homoseksuele handelingen en worden die straffen ook uitgevoerd. Met enige regelmaat roepen Oegandese politici om de doodstraf voor homoseksuele handelingen.

David Kato vermoord

In 2011 werd de Oegandese LHBTI-mensenrechtenactivist David Kato vermoord. De criminalisering van LHBTI personen en -handelingen door de Oegandese staat leidde tot dit geweld door burgers, en dat was destijds een reden voor het COC om een demonstratie te organiseren.

Nederland besloot in 2014, mede op aandringen van het COC, om LHBTI-asielzoekers uit Oeganda voortaan in beginsel asiel te verlenen. Het COC signaleert echter dat de laatste tijd steeds meer asielverzoeken van Oegandese LHBTI's worden afgewezen. De belangenorganisatie heeft de indruk dat de IND een strengere maatstaf voor de groep heeft aangelegd.

'Liegen' over seksuele oriëntatie

Die strengere maatstaf heeft mogelijk te maken met een recent verschenen IND-notitie waarin de indruk wordt gewekt dat Oegandese asielzoekers regelmatig zouden liegen over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Het COC plaatst vraagtekens bij die IND-notitie en roept de staatssecretaris op om uiterst voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies op grond van dit document. De indruk wordt bijvoorbeeld gewekt dat Oegandese LHBTI-asielzoekers vaak hetzelfde verhaal vertellen en meerdere social media accounts hebben. Volgens COC is dat niet zo opmerkelijk: asielzoekers uit hetzelfde land hebben vaak vergelijkbare ervaringen en het hebben van meerdere social media accounts is ook niet zo gek als je gedwongen wordt een dubbelleven te leiden door je seksuele oriëntatie of genderidentiteit.  

Het COC roept staatssecretaris Broekers-Knol op om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat LHBTI-asielzoekers naar Oeganda worden teruggestuurd, omdat de IND ten onrechte niet gelooft dat ze LHBTI zijn.

Lees het hele artikel op de website van COC Nederland.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden