Dales Prijs 2021

Update 25 januari: Op 29 januari 2021 zou Boris Dittrich de vierentwintigste Burgermeester Dales Lezing verzorgen. Tijdens deze avond zou ook de Burgemeester Dales Prijs worden uitgereikt aan het Lesbisch Archief Nijmegen. Het stichtingsbestuur van de Burgemeester Daleslezing heeft in goed overleg met de gemeente Nijmegen en COC Regio Nijmegen besloten om deze avond in zijn geheel te annuleren in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Er vindt ook geen livestream plaats. Op het moment dat de coronamaatregelen weer meer ruimte geven om de lezing en de prijsuitreiking - in een weliswaar aangepaste vorm - te organiseren, volgt nader bericht.

-----

 

COC: Het Lesbisch Archief Nijmegen krijgt de Burgemeester Dales Prijs 2021. Een blijk van erkenning voor 35 jaar strijd voor de emancipatie en acceptatie van lesbische vrouwen en alle andere LHBTI-inwoners van Nijmegen. De prijs wordt op vrijdag 29 januari 2021 uitgereikt in het Nijmeegse stadhuis. Voorafgaande wordt de jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing gehouden.

Foto: Fotocollectie Nationaal Archief/Anefo/Rob Bogaerts, CC BY-SA 3.0 NL

Het Lesbisch Archief Nijmegen is een van de twee archieven in het land waar lesbische cultuur wordt verzameld. Volgens de jury van de Burgemeester Dales Prijs speelt het Lesbisch Archief daarmee een 'belangrijke rol in het vastleggen van de acties en publiciteit op het gebied van emancipatie van lesbische vrouwen'. Daarnaast heeft de jury 'bewondering voor de inzet en het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers al 35 jaar hun werk uitvoeren in het kader van de emancipatie en acceptatie van alle LHBTI-burgers in Nijmegen'.

'We zijn trots,' laat het Lesbisch Archief Nijmegen weten op hun website. 'Ien Dales heeft zich als Nijmeegs burgemeester [van 1987-1989] openlijk ingezet voor de lhbti-gemeenschap. In die tijd niet zo vanzelfsprekend. De Dales Prijs wordt uitgereikt op 29 januari 2021. Gerekend vanaf de officiële start in januari 1985 bestaat LANijmegen dan 36 jaar. De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.'

De Burgemeester Dales Prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro, wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. De prijs is bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich voorbeeldig inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie. De prijs dankt zijn naam aan voormalig burgemeester van Nijmegen Ien Dales, die als minister van Binnenlandse Zaken mede verantwoordelijk was voor de totstandkoming van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). De prijs werd ingesteld ter gelegenheid van het zilveren jubileum van COC Nijmegen in 1996 en sindsdien jaarlijks door het COC Nijmegen uitgereikt op voordracht van een onafhankelijke jury.

Livestream Lezing en uitreiking

De Burgemeester Dales Prijs wordt op vrijdag 29 januari 2021 uitgereikt in het Nijmeegse stadhuis, aansluitend op de jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing, dit jaar door Boris Dittrich. Als gevolg van maatregelen vanwege de corona-pandemie kunnen er slechts enkele genodigden bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Daarom worden de lezing en uitreiking live gestreamd – zie de website van de Stichting Burgemeester Dales Lezing voor meer informatie.

Meer weten over het Lesbisch Archief Nijmegen? Bekijk de website en de Facebook-pagina!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden