Queerdisco De Trut is jarig

35 jaar vrijwilligers, legendarische feesten en 'zonder poespas' gin-tonics voor een zacht prijsje. 35 jaar samenkomen op zondag, wilde nachten, queers & dykes only en vieren dat je jezelf mag zijn. 35 jaar subsidie weggeven, krakende katers en niet te vergeten: telefoons uit! Queerdisco De Trut viert haar 35 jarig bestaan.

De Trut is een plek waar je over het algemeen alleen terecht komt als iemand je meeneemt of wanneer er via de beruchte kanalen van mond-tot-mondreclame over wordt verteld. Verstopt achter een zware houten deur op de Bilderdijkstraat, in een oude kelder van de voormalige lettergieterij Tetterode, bevindt zich al 35 jaar deze legendarische queerdisco De Trut.

Een kelder waar sinds jaar en dag op zondagavond rijen voor de deur stonden om binnen te komen. Een plek waar je als LGBTQ-er vrij bent om te zijn en te feesten. Een plek waar je je telefoon beter thuis kunt laten, want de Trut heeft een 'no-phone en no-camera' beleid om de privacy van de bezoekers te waarborgen. Een plek die wordt gerund door bevlogen vrijwilligers die ervoor zorgen dat de Trut, de Trut blijft! Een plek die net als alle horecaondernemingen afgelopen jaar op allerlei manieren heeft geprobeerd te blijven uitdragen waar we voor staan. In het geval van de Trut: een vrijplaats in Amsterdam die haar winst weggeeft aan LHBTQ & HIV gerelateerde projecten.

Lees ook: De geschiedenis van De Trut

Wat een bruisend jubileumjaar had moeten worden met als afsluiting een groots jubileumfeest, is door het alom bekende coronavirus volledig in de soep gelopen. De deuren bleven vooral dicht afgelopen jaar. 

Maar, de Trut zou de Trut niet zijn als zij niet op alternatieve wijze toch probeert zoveel mogelijk geld te verzamelen voor al die belangrijke LHBTQ projecten, in Nederland en wereldwijd. Daarom organiseert de Trut nu in plaats van een mieterse fuif een online fundraiser. 

Normaal gesproken gaat de winst van het feest op zondagavond (en dus jouw drankjes) naar het Trutfonds, die dat vervolgens doneert daar waar dat nodig is, zoals nu in Polen.

De situatie voor LHBTQ+& mensen in Polen is in korte tijd sterk verslechterd! Het Trutfonds gaat hen daarom financieel steunen door vier keer € 3500,00 aan donaties in te zamelen en te schenken aan vier LHBTQI projecten in Polen.

Via de website www.detrut.amsterdam is de laatste stand van de fundraiser te zien, kan er gedoneerd worden, vind je alle informatie over de Poolse organisaties die we willen steunen, kun je felicitatie-filmpjes bekijken en winkelen in de Trut Shop. Ga eens een kijkje nemen en doneer!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

Deel jouw ervaringen

Nederland staat bekend als een voortrekker op het punt van LHBTIQ+ acceptatie, maar is dat wel zo? Hoe staat het anno 2021 met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+'ers? Doe mee!

Lees verder

Ze is gewoon lesbisch

Florence Vos Weeda speelt de rol van Alex: 'Het geeft mij veel vertrouwen in de toekomst als ik zie dat de LHBTQ+ gemeenschap steeds meer gerepresenteerd wordt in series.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden