Queer geschiedenis

In februari 2021 vindt voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. De deelnemende culturele instellingen werken samen op een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.

'Het wordt tijd voor een Nederlandse versie' zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LHBTI Heritage. 'Er zijn vele onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtiq'er zouden noemen.'

Audre Lorde, Freddy Hirsch of Aaïcha Bergamin: het is een handvol namen van personen die een belangrijke plek innemen in de lhbtqi+-geschiedenis maar wier verhalen helaas nog vaak onbekend zijn bij een groot publiek. Tijdens de Queer Geschiedenismaand wordt daar verandering in gebracht.

Jim van Geel, curator publieksprogrammering IHLIA: 'Een goede representatie van iedereen in de geschiedenis draagt bij aan de emancipatie van mensen die veelal onzichtbaar blijven. Met gepaste trots presenteren we daarom Queer Geschiedenismaand, waarmee verschillende instellingen zich committeren aan het tonen van deze verhalen, ook buiten het pride-seizoen.'

Audre Lorde

Het werk van Audre Lorde had in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel invloed op (Amsterdams) zwart lesbische activisme en voor de jongere generatie queer activisten van deze tijd is haar werk nog steeds relevant en inspiratievol.

Het Amsterdam Museum presenteert, op haar geboortedag, een programma over Audre Lorde. De talkshow AM Live: Audre Lorde in Critical Times zal specifiek ingaan op Lorde's band met Amsterdam via Sister Outsider en haar impact zowel lokaal als internationaal. 18 februari, 20.30 uur, meer info vind je hier.

Dear Fredy

19 februari zie je in het Joods Historisch Museum de documentaire Dear Fredy (2017). De film wordt ingeleid door Judith Schuyf. De documentaire gaat over Fredy Hirsch, een openlijk homoseksuele Duits-joodse man, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer info vind je hier.

Alex Bakker over Aaïcha Bergamin

IHLIA LGBTI Heritage presenteert met trots een serie Lockdown Lectures, waarvan de tweede te zien zal zijn vanaf 22 februari. De sprekers zijn uitgenodigd om zelf een bron te kiezen en dit in context te plaatsen. De eerste lezing  was door Wilfred van Buren, IHLIA's hoofd collectie, over een serie prenten van Jean Boullet.

Historicus Alex Bakker neemt de tweede lezing voor zijn rekening. Hij zal spreken over een kleine collectie gebruiksvoorwerken zoals een make-upkwast en -spiegel die toebehoorden aan Aaïcha Bergamin.

Bakker zal een betoog houden over het belang van ogenschijnlijke doodnormale gebruiksvoorwerpen in geschiedschrijving, met name in het schrijven van gemarginaliseerde geschiedenissen zoals de transgeschiedenis geschiedenis waarin Aaïcha Bergamin een belangrijke plek inneemt. Meer info vind je hier.

De Queer Geschiedenismaand is een initiatief van HLIA LGBTI Heritage. De deelnemende culturele instellingen zijn Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Joods Historisch Museum, FOAM, Stedelijk Museum Amsterdam, ARCAM en Cobra Museum.

Op de website www.queergeschiedenismaand.nl vind je alle details, je leest er ook een blog over de verschillende programmaonderdelen en kunt een video bekijken van de rondleiding Vrij om lief te hebben in het Rijksmuseum, die vanwege de coronamaatregelen niet door kan gaan.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden