Voorzitter Bergkamp

Update woensdag 7 april 2021: Vera Bergkamp is met een overtuigende 74 van de 139 stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het voorzitterschap begint per direct.

---

Vera Bergkamp (D66) stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij bindt de strijd aan met zittend voorzitter Khadija Arib en PVV-Kamerlid Martin Bosma. De sollicitatie zal komende woensdag plaatsvinden, tijdens het Kamerdebat. Daarop volgt de verkiezing. Volgens de Volkskrant gaat Bosman het sowieso niet redden: '…hoewel hij door vriend en vijand wordt gezien als de beste technische voorzitter van debatten, zal hij opnieuw kansloos zijn: te veel Kamerleden willen geen PVV’er als uithangbord voor de volksvertegenwoordiging.'

Vera Bergkamp wil, naast de kerntaken van het voorzitterschap, accenten leggen op het versterken van de (informatie-) positie van de Tweede Kamer, de tijdelijke verhuizing van komende zomer begeleiden en het blijvend professionaliseren van de organisatie. Ook noemt ze het belang van meer structuur en voorspelbaarheid in de agenda.

Zij besluit haar brief: '..Ik ben een teamspeler. De voorzitter van de Tweede Kamer is weliswaar het boegbeeld, maar kan dat niet alleen. Als voormalig voorzitter van het COC weet ik uit ervaring dat wie niet kan delen ook niet kan vermenigvuldigen. Daarom zal ik ook investeren in het Presidium. Eén team, één taak.'

Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen werd Vera Bergkamp (1971) met voorkeursstemmen herkozen als Tweede Kamerlid voor D66, ze staat als derde op de lijst van de partij. Sinds 2012 zit ze in de Kamer, met de huidige portefeuilles corona, langdurige zorg, familierecht, grondwetswijziging Artikel 1 en initiatiefwet wietteelt. Van 2010 tot 2021 was Vera Bergkamp voorzitter van COC Nederland.

 

 

Afgelopen maart stelde zij zich nog eens voor in een filmpje van D66:

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden