TranScreen 2021

Dit jaar vindt de zesde editie plaats van TranScreen, Amsterdams Transgender Filmfestival. Door de huidige situatie is deze editie online, en toegankelijker dan ooit. Twee weken (13 - 27 mei) kun je genieten van internationale films, discussie panels en workshops. Dit keer gewoon vanaf de bank thuis. Een primeur voor TranScreen. 

Dit jaar zijn er 21 films uit veertien verschillende landen te zien op het festival. Van Japan tot Canada en van Chili tot België, er zijn verhalen vanuit de hele wereld. Zo wordt er in 'Queer Japan' de kleurrijke LHBTQ+- gemeenschap uit het land gepresenteerd, verkennen we in 'Alice Junior' het Braziliaanse platteland en gaan we in 'Lola vers la mer' op roadtrip met hoofdpersonage Lola. Het gevarieerde programma biedt voor ieder wat wils.

Speciale aandacht is er dit jaar voor het onderwerp sport. Voor veel trans personen kan sporten een hele positieve ervaring zijn om je krachtiger en zelfverzekerder te voelen, maar het lichamelijke aspect van vele sporten kan ook juist een drempel zijn. Daarnaast worden veel teamsporten nog op basis van een man-vrouw verdeling ingedeeld en ook bij wedstrijden zijn de genders vaak gescheiden. Films als 'Changing the Game', 'Zen in the Ice Rift' en 'Angela' verkennen de verschillende ervaringen die trans mensen kunnen hebben in de sportwereld. Ook wordt er een panel georganiseerd om de ervaringen te kunnen delen. 

Opnieuw is er extra ruimte voor transgender jeugd en jongvolwassenen binnen het TranScreen filmfestival. Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. De eerder genoemde films 'Alice Junior' en 'Lola vers la mer' hebben jonge protagonisten, maar ook in het shortfilm blok 'Transitions of Life' worden er verhalen gedeeld van hoofdkarakters van verschillende leeftijden: van kind tot volwassene. In de documentaire 'Drag Kids' zijn de hoofdpersonages piepjonge en expressieve kinderen die de drag scene veroveren.

TranScreen: 'Nu we allemaal al ruim een jaar binnen zitten, is zichtbaarheid belangrijker dan ooit. Juist voor de transgender community en onze vrienden. De prijs van de films is bewust laag gehouden, zodat zo veel mogelijk mensen in deze financieel lastige tijd toch hiervan kunnen genieten. Ook voor geïnteresseerden of allies is de drempel zodoende laag. Kijk, leer, maar vooral: geniet!'

 

Meer info en alle programmaonderdelen en films vind je op de website van TranScreen.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden