With Pride

Lesbisch activisme uit de jaren '70, protesten die de aids epidemie in de jaren '80 en '90 onder de aandacht brachten en gemeenschappen waar je al vroeg openlijk trots, zwart én queer kon zijn: De regenbooggeschiedenis van Nederland verdient een erepodium. Op 1 juni lanceert IHLIA LGBTI Heritage in samenwerking met Van Gisteren daarom het verhalenplatform With Pride. Het platform brengt Nederland's rijke lhbtiq-verleden onder de aandacht en zet toonaangevende individuen in de spotlight. Van auteurs Astrid Roemer en Andreas Burnier tot atlete Lydia Zijdel en COC pionier Benno Premsela.

Op With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. Daarmee sluit het verhalenplatform aan bij de eerdere tentoonstellingen With Pride en Nos Tei (2018 en 2019). Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd. Op deze manier hebben zij een belangrijke stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw. With Pride gaat van start met honderd verhalen en zal gaandeweg steeds met nieuw materiaal worden aangevuld.

Lancering

Op dinsdag 1 juni aanstaande wordt With Pride met trots gelanceerd tijdens een livecast in Pakhuis de Zwijger. Drie stemmen uit de beweging, Tieneke Sumter, Alex Bakker en Dolly Bellefleur, zullen daar hun verhalen delen. Mark Bergsma van historisch projectbureau Van Gisteren zal vertellen over de noodzaak van het platform. De lancering is gratis online bij te wonen en gaat van start om 18.30 uur via de website van Pakhuis de Zwijger. Reserveren is noodzakelijk. Meer informatie: https://dezwijger.nl/programma/verhalen-uit-het-queer-archief

Over IHLIA LGBTI Heritage

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti'ers.

Over Van Gisteren

Van Gisteren is een bureau voor publiekshistorische projecten. Historisch onderzoek zetten zij om in toegankelijke verhalen, tentoonstellingen, events en lesprogramma's. Van Gisteren is onder andere bekend van het platform F-site en ontwikkelde nu in samenwerking met IHLI het platform With Pride.

Beeld:

Affiche 'Stop AIDS: HIV Vereniging Nederland' (1992), met gebruik van tekening van Keith Haring, afkomstig uit collectie IHLIA LGBTI Heritage.

Affiche 'ROZA roze zaterdag : 14 april 1979 : demonstratie in de bisschopsstad Roermond' (1979), afkomstig uit collectie IHLIA LGBTI Heritage.

Artikel 'Van vrouw naar man: Kunstenares Free Jeltsema wordt in 1906 kunstenaar', in Ons Amsterdam (2020), afkomstig uit collectie IHLIA LGBTI Heritage.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden