Amsterdam Regenboogstad

Pride Amsterdam, het grote emancipatoire feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat dit jaar 25 jaar. Begin jaren negentig sloegen horeca-ondernemers en instellingen in Amsterdam de handen ineen met als doel het organiseren van Pride Amsterdam. Een internationaal evenement om de naam van Amsterdam als Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en samen met alle Amsterdammers vrijheid en diversiteit te vieren. Het drie dagen durende feest werd onverwacht een groot succes, ook dankzij de mediagenieke Canal Parade. De tentoonstelling Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam

De afgelopen jaren konden tijdens Pride vele overwinningen in de strijd om emancipatie gevierd worden, zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2001), de toegang tot IVF voor lesbische stellen (2003) en de aanpassing van de Transgenderwet (2014). De komende edities zullen er nog vele overwinningen volgen.

Wethouder Groot Wassink (Diversiteit): 'De strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiqa+-personen is – zelfs na 25 jaar Pride – nog lang niet gestreden. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk het is om voor elkaar op te komen en samen te zorgen voor meer inclusiviteit en waardering voor de regenbooggemeenschap. Deze boodschap moet ook dit jaar zichtbaar zijn en overeind blijven.'

In de tentoonstelling vertellen 12 personen hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap: Nassiri Belaraj, Dinah Bons, Wiele Elhorst, Victoria False , Siep de Haan, Irene Hemelaar, Danny Hoekzema, Mieke Martelhoff, Naomie Pieter, Tieneke Sumter, Yvo Manuel Vas Dias en Lydia Zijdel.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling op 9 juli 2021 lanceert het Stadsarchief een gloednieuwe themasite, Amsterdam Regenboogstad, met daarop ruim 30 historische en hedendaagse verhalen over lhbtiqa+-personen of gebeurtenissen in Amsterdam.

De themawebsite vind je hier.

25 jaar Pride: Tentoonstelling en themasite Stadsarchief Amsterdam, 9 juli t/m 10 oktober 2021.

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Positieve representatie aub

'Ik wil dat er geen enkele film meer gemaakt wordt waarin een vrouw door haar man wordt mishandeld of vermoord omdat ze verliefd wordt op een andere vrouw. Echt – is dat nou zo veel gevraagd?'

Lees verder

Deel jouw ervaringen

Nederland staat bekend als een voortrekker op het punt van LHBTIQ+ acceptatie, maar is dat wel zo? Hoe staat het anno 2021 met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+'ers? Doe mee!

Lees verder

Ze is gewoon lesbisch

Florence Vos Weeda speelt de rol van Alex: 'Het geeft mij veel vertrouwen in de toekomst als ik zie dat de LHBTQ+ gemeenschap steeds meer gerepresenteerd wordt in series.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden