Amsterdam Regenboogstad

Pride Amsterdam, het grote emancipatoire feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat dit jaar 25 jaar. Begin jaren negentig sloegen horeca-ondernemers en instellingen in Amsterdam de handen ineen met als doel het organiseren van Pride Amsterdam. Een internationaal evenement om de naam van Amsterdam als Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en samen met alle Amsterdammers vrijheid en diversiteit te vieren. Het drie dagen durende feest werd onverwacht een groot succes, ook dankzij de mediagenieke Canal Parade. De tentoonstelling Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam

De afgelopen jaren konden tijdens Pride vele overwinningen in de strijd om emancipatie gevierd worden, zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2001), de toegang tot IVF voor lesbische stellen (2003) en de aanpassing van de Transgenderwet (2014). De komende edities zullen er nog vele overwinningen volgen.

Wethouder Groot Wassink (Diversiteit): 'De strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiqa+-personen is – zelfs na 25 jaar Pride – nog lang niet gestreden. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk het is om voor elkaar op te komen en samen te zorgen voor meer inclusiviteit en waardering voor de regenbooggemeenschap. Deze boodschap moet ook dit jaar zichtbaar zijn en overeind blijven.'

In de tentoonstelling vertellen 12 personen hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap: Nassiri Belaraj, Dinah Bons, Wiele Elhorst, Victoria False , Siep de Haan, Irene Hemelaar, Danny Hoekzema, Mieke Martelhoff, Naomie Pieter, Tieneke Sumter, Yvo Manuel Vas Dias en Lydia Zijdel.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling op 9 juli 2021 lanceert het Stadsarchief een gloednieuwe themasite, Amsterdam Regenboogstad, met daarop ruim 30 historische en hedendaagse verhalen over lhbtiqa+-personen of gebeurtenissen in Amsterdam.

De themawebsite vind je hier.

25 jaar Pride: Tentoonstelling en themasite Stadsarchief Amsterdam, 9 juli t/m 10 oktober 2021.

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verslaafd aan de liefde

Codependentie: Een verzameling strategieën die jij jezelf hebt aangeleerd en die je door de jaren heen bent gaan gebruiken om je staande te houden. Deel 1: Relatieverslaving.

Lees verder

Turks, queer en trots

Regiedebuut Ayla Çekin Satijn in première op Nederlands Film Festival: Beş vertelt het verhaal van een Turkse, queer vrouw die bang is niet geaccepteerd te worden door haar gemeenschap.

Lees verder

Jij bent nu te zien

Positieve representatie van trans en non-binaire personen: In de Kijkgids vind je titels op Netflix, maar ook op Videoland, Ziggo en NPO Start, in veel verschillende genres.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden