Zonder dogma

Er is een besloten Facebookgroep opgericht voor ex-gelovige lhbti+'ers. Toen ik dat bericht las, besloot ik meteen om lid te worden.

De afzender van het bericht was Dogmavrij, die ik ken als een fijne site voor ex-gelovigen. Het is een platform met veel informatie en ervaringsverhalen, met als doel: herkenning bieden aan mensen die het gevoel hebben dat hen onrecht is aangedaan binnen een religieuze groepering. Oprichter en drijvende kracht Inge Bosscha heeft nu ook een besloten Facebookgroep opgericht, speciaal voor ex-gelovige lhbti+'ers.

Waarom deze speciale groep?

Ik lees: 'Binnen DogmaVRIJplaats, de verborgen steun- en inspiratiegroep voor twijfelaars, kerkverlaters en/of geloofsverlaters zijn relatief veel lhbti+-ers actief. Vanuit hen kwam de vraag of er een subgroep kon komen waarin specifiek ruimte is voor de soms zeer ingrijpende gevolgen waar lhbti+-ers mee te maken hebben naar aanleiding van de identiteitsonderdrukking die zij (hebben moeten) doormaken.' 

Het bericht vermeldt ook dat er voor ex-gelovige lhbti+'ers nog geen speciale bijeenkomsten zijn. Dat herken ik. Ik zit op twee groepen, allebei met fijne mensen. De ene is seculier. Mijn geloofsachtergrond wordt er gerespecteerd, maar niet begrepen. De andere groep is christelijk. Ik voel me geaccepteerd, en kan er goed praten over wat ik heb meegemaakt in mijn geloofsgemeenschap en ik hoor er ook veel herkenbare verhalen. Maar dat ik niet meer geloof, dat is iets wat de anderen zich niet goed kunnen inleven.

Het is bij Dogmavrij uitdrukkelijk niet de bedoeling om religie zwart te maken, maar om respectvol en verbindend te zijn. Dat vind ik prettig. Ik vind namelijk dat religie ook iets moois kan zijn. Het kan hoop bieden, troost en inspiratie, een gevoel van geborgenheid, het kan je een onderdeel van een gemeenschap maken, waarbij men elkaar helpt en er fijne contacten kunnen ontstaan. Ik heb er niet voor niets zo lang in gezeten.

Maar het kan ook heel erg fout gaan, als de regels zo strikt gehanteerd worden dat iemand niet meer zichzelf kan zijn. Eruit stappen is vaak niet zo makkelijk. Je bent opgegroeid met het geloof, het is daarom met jezelf verweven, het is een deel van je identiteit geworden. Bovendien zitten er vaak familieleden en vrienden in dezelfde gemeenschap. Als je de grote stap zet om uit je kerk of gemeenschap te gaan, is de kans groot dat het contact met hen ernstig verstoord raakt.

In de Facebookgroep zijn deze dingen bespreekbaar. Alles is bespreekbaar, zolang het niet uitmondt in schelden en trappen.

Als je je niet veilig voelt, kun je een 2e Facebookprofiel aanmaken onder een andere naam. Je kunt ook een bericht anoniem plaatsen, dan zien alleen de drie beheerders wie je bent.

Ben je ex-gelovig en lhbti+'er? En heb je behoefte om daar vrijuit over te praten en/of te lezen? Het lijkt me fijn om je in de groep te ontmoeten.

Meer info vind je op deze Facebook-pagina.

*

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden