Kabinet Rutte IV

COC Nederland: 'Robbert Dijkgraaf (D66) wordt minister voor Emancipatie in het kabinet Rutte IV. Dilan Yeşilgöz (VVD) wordt verantwoordelijk voor veiligheid en Franc Weerwind (D66) voor familierecht. Het kabinet Rutte IV werd op maandagochtend 10 januari beëdigd en telt voor zover bekend vier openlijke LHBTI bewindspersonen.

Beeld, vlnr: Robbert Dijkgraaf, Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Franc Weerwind. Onder, vlnr: Liesje Schreinemacher, Kajsa Ollongren en Hanke Bruins Slot. - Rijksoverheid.

D66'er Robbert Dijkgraaf wordt als minister van OCW verantwoordelijk voor het Emancipatiebeleid voor LHBTI-personen en vrouwen. Dat betekent dat hij onder meer gaat toezien op uitvoering van COC's Regenboog Stembusakkoord, met daarin maatregelen op het gebied van veiligheid, acceptatie op school en meerouderschap. Dat het nieuwe kabinet COC's Regenboogakkoord gaat uitvoeren werd bekend op 15 december. 

Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet verantwoordelijk voor veiligheid. Dat betekent onder meer dat ze verantwoordelijk wordt voor de aanpak van geweld tegen de regenbooggemeenschap. In het Regenboogakkoord is daarover onder meer afgesproken dat er bij de politie anti-discriminatierechercheurs komen, dat de Roze in Blauw-politieteams worden versterkt en dat er meer aandacht komt voor intersectionele vormen van discriminatie.

Franc Weerwind wordt in het kabinet Rutte IV verantwoordelijk voor Rechtsbescherming. Hij moet volgens het Regenboogakkoord onder meer gaan zorgen voor een meerouderschapswet, verbetering van de transgenderwet, en de mogelijkheid van een X in het paspoort en andere officiële documenten.

Ernst Kuipers (D66) wordt in het nieuwe kabinet minister van VWS. Op het gebied van LHBTI-emancipatie wordt hij volgens het Regenboogakkoord o.a. verantwoordelijk voor het bekorten van wachtlijsten voor transgenderzorg en een wettelijk verbod op non-consensuele, niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen.

Wopke Hoekstra (CDA) wordt als minister van Buitenlandse Zaken onder meer verantwoordelijk voor het bevorderen van LHBTI-mensenrechten in het buitenland. Hij was in 2021 de eerste CDA-lijsttrekker bij een nationaal verkiezingsdebat van het COC. Liesje Schreinemacher wordt minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat betekent dat ze verantwoordelijk wordt voor steun aan de buitenlandse LHBTI-beweging. Ze sprak onder meer bij de demonstratie die het COC in 2021 met anderen organiseerde tegen de Hongaarse anti-LHBTI wet, en was lid van de zogenaamde LGBTI Intergroup van het Europese Parlement.

Voor zover nu bekend heeft het kabinet Rutte IV vier openlijke LHBTI-bewindspersonen: Hanke Bruins Slot (minister van BZK), Kajsa Ollongren (minister van Defensie), Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Rob Jetten (minister voor Klimaat en Energie).'

Bron en meer informatie: COC Nederland.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden