Persoon m/v/x

Groot woordenboek van de Nederlandse taal: In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale wordt een groot aantal woorden dat naar mensen verwijst, voor het eerst voorzien van m, v, én de genderneutrale x. De nieuwe Dikke Van Dale verschijnt op 22 maart 2022.

De minister wordt m/v/x
De toevoeging m/v/x in de Dikke Van Dale geldt voor alle 'de-woorden' die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht. Bijvoorbeeld: de ministerde voetballerde held, de bakker of de crimineel. De aanduiding m/v/x is vanaf 22 maart ook zichtbaar in de Dikke Van Dale Online. 

Veranderingen in de samenleving
Deze wijziging bij bijna 15.000 woorden is een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik mee verandert. Een steeds grotere groep mensen verwijst met beroeps- en andere persoonsnamen niet meer naar een bepaald geslacht, en bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden. 

Wat hetzelfde blijft
Bij de-woorden die duidelijk wijzen op het biologisch geslacht, zoals de vuilnismande nonde vader of de kraamvrouw, verandert niets; zij houden alleen een (m) of een (v).

 

Bron en meer info: VanDale.nl

*

Blijf op de hoogte!

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Kannibalisme en Masturbatie

Verwacht het onverwachte: Met deze eerste EP maakt LIONSTORM het persoonlijkste project ooit. Vuige Muis en Skerrie Sterrie touren vanaf nu door Nederland en België.

Lees verder

Vrouwen versieren voor vrouwen

'Het boek dat ik zelf zo graag had willen hebben.' Hoe word je beter in flirten, versieren en daten met vrouwen en hoe word je aantrekkelijkste versie van jezelf? Eline schreef deze praktische gids.

Lees verder

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden