Pride Photo

Op vrijdag 1 april opent Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, de Pride Photo Tentoonstelling 2022 op de IJpromenade in Amsterdam. Tevens start zij daarmee de landelijke tour van deze LHBTQIA+ foto expositie. Na Amsterdam (1 tot 26 april) zal de Pride Photo Tentoonstelling 2022 tot eind dit jaar in alle twaalf provincies in Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto's ook geëxposeerd worden in o.a. Groningen, Vlissingen en Almere. Thema dit jaar is 'Celebrating the Unseen', waarmee de organisatie de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

Foto boven: Rebels at Heart, door Miriam Magsi

Na het succes van de eerste buiten editie vorig jaar, zal Pride Photo ook dit jaar weer in de open lucht worden gehouden. Twintig grote panelen tonen, naast de bekroonde foto's, verschillende urgente, verrassende en mooie 'Unseen' beeldverhalen die de bezoekers aan het denken zullen zetten over  seksuele- en genderdiversiteit. Uit de bijna 2.500 inzendingen die vanuit 41 landen werden ingestuurd voor de jaarlijkse internationale fotowedstrijd selecteerde de jury, bestaande uit Samira Damato, Yuki Kho, Lynnée Denise, Jan Hoek en Simomo Boujarra, twee winnaars. 'The Lovers' van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Haneem Christian (27) won de Pride Photo Award 2022 in de categorie Single Image. De Indonesische fotograaf Yoppy Pieter (37) werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks 'Transwoman: Between Color&Voice'.

Foto: Joppy Pieter

Gastcuratoren Simomo Boujarra en Jan Hoek hebben het diverse pallet van ongeziene verhalen samengesteld. 'We zullen nooit een compleet overzicht kunnen geven van alles wat 'UNSEEN' is' aldus de curatoren. 'We proberen de bezoeker daarom aan te moedigen ook na te denken over de verhalen die ongezien blijven. En tegelijkertijd hopen we vooral ook hun wereld te verbreden met de prachtige, hartverscheurende en soms hoopgevende ongeziene verhalen die wel in de tentoonstelling te zien zijn.' Met de foto's worden verschillende urgente LHBTQIA+ onderwerpen geagendeerd, zoals de mate waarin deze groep wereldwijd hard getroffen is door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van  de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder 'roze' ouderen en geweld tegen transgenders.

De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en de thematiek. 

'Ik denk dat we er goed in geslaagd zijn een tentoonstelling neer te zetten die bezoekers kennis laat maken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap,' aldus directeur Jan-Hein Keijzer. 'Ik hoop dat heel veel mensen komend jaar, ergens in Nederland, deze prachtige gratis tentoonstelling gaan bekijken. De foto's en verhalen zullen de bezoekers op een laagdrempelige manier aanzetten tot denken over seksuele- en genderdiversiteit. Dit leidt hopelijk tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.'

Stichting Pride Photo Award

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. 'Dit doen we met het tonen van foto's, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap.' De foto's worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen te bereiken van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen. 

Pride Photo Tentoonstelling: 1 april 2022 tot en met 12 januari 2023 door heel Nederland. Meer info en de precieze data per locatie vind je op de website van Pride Photo.

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden