Movies That Matter

Op 8 april begint het Movies That Matter festival, een filmfestival over mensenrechten in Den Haag, door het hele land en online. Het hele programma vind je op de MTM-website, wij lichten alvast een paar titels voor je uit!

Liefsteling

Eerder las je al over deze documentaire, over de geliefden Hetty (76) en Jeanne (91). Ze zijn vastbesloten 'te genieten tot het gaatje'. Maar Jeannes dementie wordt erger, en dat zet hun geluk onder druk. Prachtig, intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde.

Zittend in het gras met uitzicht over zee vraagt Hetty haar geliefde Jeanne waar ze haar as verstrooid wil hebben. Jeanne ontwijkt de vraag. Hetty herinnert Jeanne eraan dat ze een lied hadden uitgekozen voor de uitvaart: Édith Piafs 'Non, je ne regrette rien'. Hetty zingt een paar regels. Jeanne lacht. 'Doe het nog es,' zegt ze. En ze zingen samen.

De liefde van Hetty en Jeanne is gevuld met vreugde. Ze zingen en maken muziek, ze dansen in de keuken en ze dansen op het strand. Maar Jeanne heeft Alzheimer, en haar toestand wordt slechter. Hetty wil haar steunen zoveel ze kan, maar komt erachter dat er grenzen zijn aan wat zij kan doen. Ze aarzelt om hulp van buiten in te roepen, ook al omdat Jeanne dat absoluut niet nodig vindt. Hoe moeilijk hun situatie ook wordt, hun liefde blijft sterk. En hun vermogen het leven te vieren is ongelooflijk inspirerend.

Liefsteling gaat in première op het Movies That Matter festival op zondag 10 april, daarna is de film nog drie keer te zien. Tijden en tickets vind je hier.

Lees hier meer en bekijk de trailer.

Nelly & Nadine

De twee vrouwen ontmoetten elkaar in een concentratiekamp in 1944. Ne de bevrijding vonden ze elkaar terug en bleven voor de rest van hun leven samen.

Het is een verhaal dat ze beiden wilden vertellen. Het verhaal van hoe operazangeres Nelly Mousset-Vos werkte voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog, werd gearresteerd en gevangengezet in concentratiekamp Ravensbrück. Hoe ze op kerstavond zong in de barakken, en een vrouwenstem vroeg om 'Madame Butterfly'. Hoe dat Nadine Hwang bleek te zijn. En hoe zo een onverwachte, maar extreem sterke liefde begon.

Na Nelly's dood kreeg haar kleindochter Sylvie een doos met haar archieven in bezit. Jarenlang durfde Sylvie er niet in te duiken. Nu ze dat heeft gedaan, is haar conclusie: 'Haar drijvende kracht in het leven, was liefde.' Een film van Magnus Gertten. Meer info, tijden en tickets vind je hier.

107 Mothers

In een Oekraïense vrouwengevangenis is Lesya bevallen van een zoon. Bewaakster Iryna maakt zich zorgen: als het kind 3 is moet hij naar een weeshuis, behalve als Lesya voorwaardelijk is vrijgelaten of een alternatief onderkomen voor hem heeft gevonden. Speelfilm met een documentairegevoel en een prachtige serene kwaliteit. Meer info, tijden en tickets vind je hier.

A Thousand Girls Like Me

Deze film vertelt het aangrijpende verhaal van de moedige Khatera Golzad. Khatera is een 23-jarige Afghaanse vrouw die slachtoffer is van seksueel misbruik door haar vader. Ze vertelt haar verhaal op nationale televisie, op zoek naar gerechtigheid voor zichzelf en alle andere vrouwen zoals zij. Meer info, tijden en tickets vind je hier.

Writing with Fire

In een van de meest conservatieve staten van India verschijnt een krant die volledig wordt gerund door vrouwelijke Dalit journalisten. Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van de krant Khabar Lahariya. De vrouwen bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India's nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief. Verslaggever Meera is vastbesloten de krant om te vormen tot 's werelds eerste digitale persbureau. Meer info, tijden en tickets vind je hier.

 

 

Voor alle titels ga je naar www.moviesthatmatter.nl, daar vind je ook meer informatie, tickets en achtergronden. Het Movies That Matter festival is van 8 t/m 16 april 2022.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden