Transgender in Nederland

Morgen is de officiële opening van de tentoonstelling 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland' op de nieuwe locatie, namelijk de gemeente Oss. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning.

Zeventig jaar geschiedenis van trans personen komt samen in een visueel rijke tentoonstelling met levensgrote portretfoto's, filminterviews en unieke voorwerpen. Persoonlijke verhalen laten de moed zien, die mensen hebben (gehad). En de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn. Daarbij gaan en gingen zij dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

De tentoonstelling zie je tot en met 15 juni in Oss. In de periode dat de tentoonstelling te zien is, organiseert Regenboogstad Oss met Alex Bakker een workshop voor transgender personen. Doel van de workshop is mensen bewust maken van erfgoed en het belang hiervan. Erfgoed hoeft namelijk helemaal niet iets 'ouds' te zijn. Op 17 mei (IDAHOT) organiseert Oss een gesprek met leerlingen, bijgestaan door de theateropleiding van het Koning Willem I College  met het toneelstuk 'Transmissie', meer info vind je op de website van Gemeente Oss.

'Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland' is een reizende tentoonstelling van IHLIA LGBTI Heritage. De curator is historicus Alex Bakker. De tentoonstelling was vanaf 2021 al te zien bij IHLIA in Amsterdam, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Rozet in Arnhem. Na gemeente Oss reist de tentoonstelling verder naar ECI Cultuurfabriek in Roermond, gemeente Zwolle en de TU in Eindhoven.

 

 *

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden