Transgender in Nederland

Morgen is de officiële opening van de tentoonstelling 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland' op de nieuwe locatie, namelijk de gemeente Oss. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning.

Zeventig jaar geschiedenis van trans personen komt samen in een visueel rijke tentoonstelling met levensgrote portretfoto's, filminterviews en unieke voorwerpen. Persoonlijke verhalen laten de moed zien, die mensen hebben (gehad). En de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn. Daarbij gaan en gingen zij dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

De tentoonstelling zie je tot en met 15 juni in Oss. In de periode dat de tentoonstelling te zien is, organiseert Regenboogstad Oss met Alex Bakker een workshop voor transgender personen. Doel van de workshop is mensen bewust maken van erfgoed en het belang hiervan. Erfgoed hoeft namelijk helemaal niet iets 'ouds' te zijn. Op 17 mei (IDAHOT) organiseert Oss een gesprek met leerlingen, bijgestaan door de theateropleiding van het Koning Willem I College  met het toneelstuk 'Transmissie', meer info vind je op de website van Gemeente Oss.

'Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland' is een reizende tentoonstelling van IHLIA LGBTI Heritage. De curator is historicus Alex Bakker. De tentoonstelling was vanaf 2021 al te zien bij IHLIA in Amsterdam, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Rozet in Arnhem. Na gemeente Oss reist de tentoonstelling verder naar ECI Cultuurfabriek in Roermond, gemeente Zwolle en de TU in Eindhoven.

 

 *

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Horoscoop december 2023

Geniet van elke seconde die je doorbrengt met de vrouw die zoveel gevoelens bij je oproept, ook al heeft jullie relatie misschien een einddatum. – Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Op het Domplein

Genieten met mijn vriendin en onze kleine, van de Pietjes en pepernoten. Ik kijk om me heen en ineens zie ik mezelf op dit plein zo'n tien jaar terug. Flashback naar de zomer van 2013, Roze Zaterdag in Utrecht...

Lees verder

'Extremisme' in Rusland

Het hooggerechtshof in Rusland heeft ingestemd met een verbod op de 'internationale LHBT beweging' en vanaf onmiddellijke ingang wordt de 'organisatie' aangemerkt als extremistisch.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden