Transgender in Nederland

Morgen is de officiële opening van de tentoonstelling 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland' op de nieuwe locatie, namelijk de gemeente Oss. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning.

Zeventig jaar geschiedenis van trans personen komt samen in een visueel rijke tentoonstelling met levensgrote portretfoto's, filminterviews en unieke voorwerpen. Persoonlijke verhalen laten de moed zien, die mensen hebben (gehad). En de manieren waarop zij hun vrijheid hebben bevochten om zichzelf te zijn. Daarbij gaan en gingen zij dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

De tentoonstelling zie je tot en met 15 juni in Oss. In de periode dat de tentoonstelling te zien is, organiseert Regenboogstad Oss met Alex Bakker een workshop voor transgender personen. Doel van de workshop is mensen bewust maken van erfgoed en het belang hiervan. Erfgoed hoeft namelijk helemaal niet iets 'ouds' te zijn. Op 17 mei (IDAHOT) organiseert Oss een gesprek met leerlingen, bijgestaan door de theateropleiding van het Koning Willem I College  met het toneelstuk 'Transmissie', meer info vind je op de website van Gemeente Oss.

'Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland' is een reizende tentoonstelling van IHLIA LGBTI Heritage. De curator is historicus Alex Bakker. De tentoonstelling was vanaf 2021 al te zien bij IHLIA in Amsterdam, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en Rozet in Arnhem. Na gemeente Oss reist de tentoonstelling verder naar ECI Cultuurfabriek in Roermond, gemeente Zwolle en de TU in Eindhoven.

 

 *

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden