Maatregelen tegen geweld

COC Nederland: In totaal krijgen 7 op de 10 LHBTI personen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks doen daarvan zo’n 2.300 mensen aangifte of melding van discriminatie. Toch worden er per jaar maar een stuk of vijf daders voor LHBTI discriminatie veroordeeld tot relatief lage straffen.

Dat moet veranderen, zo schrijven de belangenorganisaties COC Nederland, NNID, TNN en Bi+ Nederland aan minister Yeşilgöz.

Beeld: COC Nederland organiseerde een demonstratie tegen discriminerend geweld bij de Tweede Kamer, in het midden toenmalig Kamerlid en huidig minister Yeşilgöz – Foto gemaakt door Geert van Tol voor COC Nederland. 

Het COC wijst de nieuwe minister in de brief op de vele recente voorbeelden van geweld tegen LHBTI personen. Zo werd trans vrouw Briza Garces Florez vermoord, kreeg de 14-jarige Frédérique klappen omdat die niet wilde zeggen of die een jongen of een meisje is en werd een mannenpaar 7 keer aangevallen omdat ze hand in hand over straat liepen. De 14-jarige Maryana maakte een einde aan haar leven nadat ze eindeloos was gepest, onder meer om haar biseksualiteit. Het kantoor van COC Rotterdam werd beklad, er werd brand gesticht bij de Roze Kameraden-supportersclub en in een studentenflat waar de regenboogvlag uithing.

COC Nederland vraagt minister Yeşilgöz-Zegerius (VVD, Veiligheid & Justitie) in een brief om maatregelen tegen discriminerend geweld. Ook pleit de organisatie voor een verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen zonder hun toestemming.

De organisaties stellen onder meer voor dat er in elke politie-eenheid in Nederland discriminatierechercheurs worden aangesteld. Ook willen ze dat discriminatie op internet steviger wordt aangepakt en er meer aandacht komt voor intersectionele discriminatie. De belangenorganisaties pleiten in hun brief ook voor een verbod op straatintimidatie. Veel LBTI vrouwen krijgen op straat te maken met seksueel getinte, intimiderende opmerkingen. Verder vragen de organisaties om maatregelen tegen geweld achter de voordeur. Daar krijgen trans- en bi+ personen relatief vaak mee te maken. Tenslotte willen COC, Bi+, TNN en NNID dat er een hoger wettelijk strafmaximum komt bij discriminerend geweld.

De organisaties pleiten ook al lang voor maatregelen om geweld te voorkómen, zoals meer en betere aandacht voor acceptatie op school.

Lees het hele bericht op de website van COC Nederland.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden