Gebrek aan bewijs

Er was elf jaar celstraf tegen ze geëist, maar de twee vrouwen en de man werden vrijgesproken van verkrachting tijdens dates in hun huis. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs. Het drietal werd wel een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd van een half jaar voor het bezit van drugs en wapens, maar deze hebben ze door hun voorarrest al uitgezeten en ze hoeven dus niet terug de gevangenis in.

De vrouwen (35 en 31) en de man (41) zouden sinds 2013 meerdere keren seksdates hebben gehad met verschillende vrouwen die ze online ontmoetten. De slachtoffers dachten een afspraak te maken met één vrouw, bij haar thuis. Bij aankomst bleek dat er nog een andere vrouw en een man aanwezig waren in de woning.

Bekijk een hier een video over de zaak.

Gedrogeerd en verkracht

Omroep West: 'De slachtoffers verklaarden bij de politie dat ze bij binnenkomst in de woning van het drietal al snel een shotje kregen aangeboden. Na het drinken werden ze onwel en slap. Volgens de officier van justitie waren de slachtoffers met de GHB 'onmachtig' gemaakt, waarna het Haagse trio seks met de slachtoffers had. 'De vrouwen waren niet meer in staat hun vrije wil te uiten', zei de officier van justitie. Daarom was er volgens de aanklaagster sprake van gezamenlijke verkrachtingen door het trio.

'De slachtoffers waren kwetsbare vrouwen, die op zoek waren naar gezelligheid. Ze zijn doelbewust naar de woning gelokt, en zijn daar seksueel misbruikt.''

Onvoldoende bewijs

Sinds 2013 hebben zeker tien vrouwen bij de politie melding gemaakt van 'negatieve ervaringen' tijdens de dates. Vier vrouwen deden daadwerkelijk aangifte. Afgelopen vrijdag stelde de rechter in Den Haag dat er voor het drogeren en dwang tot seksuele handelingen onvoldoende bewijs is tegen het drietal. Wel is bewezen dat er 'doelbewust numeriek overwicht' werd gecreëerd tijdens de dates, maar dat is op zichzelf nog geen dwangsituatie, aldus de rechtbank.

Oproep

Een woordvoerder van de slachtoffers laat ons weten dat zij een hoger beroep verwachten, maar dat ze – nu het drietal weer op vrije voeten is – vrezen dat er meer vrouwen slachtoffer zullen worden. 'Graag willen wij de zaak onder de aandacht te brengen om de community te beschermen, en om eventueel slachtoffers te bereiken die ook nare ervaringen met deze mensen hebben gehad. De politie roept slachtoffers op om zich te melden via 0889648015.'

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden