Gebrek aan bewijs

Er was elf jaar celstraf tegen ze geëist, maar de twee vrouwen en de man werden vrijgesproken van verkrachting tijdens dates in hun huis. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs. Het drietal werd wel een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd van een half jaar voor het bezit van drugs en wapens, maar deze hebben ze door hun voorarrest al uitgezeten en ze hoeven dus niet terug de gevangenis in.

De vrouwen (35 en 31) en de man (41) zouden sinds 2013 meerdere keren seksdates hebben gehad met verschillende vrouwen die ze online ontmoetten. De slachtoffers dachten een afspraak te maken met één vrouw, bij haar thuis. Bij aankomst bleek dat er nog een andere vrouw en een man aanwezig waren in de woning.

Bekijk een hier een video over de zaak.

Gedrogeerd en verkracht

Omroep West: 'De slachtoffers verklaarden bij de politie dat ze bij binnenkomst in de woning van het drietal al snel een shotje kregen aangeboden. Na het drinken werden ze onwel en slap. Volgens de officier van justitie waren de slachtoffers met de GHB 'onmachtig' gemaakt, waarna het Haagse trio seks met de slachtoffers had. 'De vrouwen waren niet meer in staat hun vrije wil te uiten', zei de officier van justitie. Daarom was er volgens de aanklaagster sprake van gezamenlijke verkrachtingen door het trio.

'De slachtoffers waren kwetsbare vrouwen, die op zoek waren naar gezelligheid. Ze zijn doelbewust naar de woning gelokt, en zijn daar seksueel misbruikt.''

Onvoldoende bewijs

Sinds 2013 hebben zeker tien vrouwen bij de politie melding gemaakt van 'negatieve ervaringen' tijdens de dates. Vier vrouwen deden daadwerkelijk aangifte. Afgelopen vrijdag stelde de rechter in Den Haag dat er voor het drogeren en dwang tot seksuele handelingen onvoldoende bewijs is tegen het drietal. Wel is bewezen dat er 'doelbewust numeriek overwicht' werd gecreëerd tijdens de dates, maar dat is op zichzelf nog geen dwangsituatie, aldus de rechtbank.

Oproep

Een woordvoerder van de slachtoffers laat ons weten dat zij een hoger beroep verwachten, maar dat ze – nu het drietal weer op vrije voeten is – vrezen dat er meer vrouwen slachtoffer zullen worden. 'Graag willen wij de zaak onder de aandacht te brengen om de community te beschermen, en om eventueel slachtoffers te bereiken die ook nare ervaringen met deze mensen hebben gehad. De politie roept slachtoffers op om zich te melden via 0889648015.'

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Onderzoek naar geweld

Hoewel Nederland bekend staat om zijn tolerantie, weten we dat er nog steeds veel geweld plaatsvindt om genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Wat zet mensen aan tot dit geweld?

Lees verder

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden