Eurovisie Songfestival 2022

Nederland is door! S10 plaatse zich gisteren in Turijn voor de finale van 66ste editie van het Eurovision Songfestival, komende zaterdag. Naast Nederland zijn ook Armenië, IJsland, Zwitserland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne en Moldavië door.  

Foto: S10 tijdens het optreden. [EBU]

Donderdag is de tweede halve finale en wordt bekend wie er zaterdag nog meer op het podium staan. De deelnemers van de tweede halve finale zijn Finland, Israël, Servië, Azerbeidzjan, Georgië, Malta, Australië, Cyprus, Ierland, Noord- Macedonië, Estland, Roemenië, Polen, Montenegro, België, Zweden en Tsjechië.  

De live-uitzending is donderdag te volgen via NPO 1.

 

 

Songfestival + gay community

'Hou jij van het Songfestival? Maar jij bent toch niet gay?' Het is vaak de eerste vraag die Ruben Messelink krijgt zodra hij zegt dat hij het Songfestival leuk vindt. Waarom wordt het Songfestival zo vaak geassocieerd met de gay community? Ruben zoekt het uit samen met Marc Kabbedijk, eigenaar van Gaycafé Ferry en dr. Abby Waysdorf van de Universiteit Utrecht. NPO Radio 2, mei 2021: Lees hier meer en luister de podcast.

Op YouTube staat een video met 'alle' LGBT-songs van 1956-2021. Je vind 'm hier!

Dit jaar is het bijvoorbeeld de Australische inzending Not The Same die de gay community een hart onder de riem steekt. Zanger Sheldon Riley zingt in deze ballad over zijn moeilijke jeugd: Hij is homo, heeft het syndroom van Asperger en groeide op in een streng gelovig gastgezin.  

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden