Jezelf zijn op school

Pointer: Ondanks de ophef over de 'antihomoverklaring' van reformatorische basisscholen twee jaar geleden, is er weinig veranderd. In hun meest recente online schoolgidsen en identiteitsprofielen keuren 36 van de 161 scholen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog steeds af. Dat zijn er meer dan twee jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van KRO-NCRV. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de scholen nog scherper controleren. 'De zorgen hierover zijn afgelopen jaren niet afgenomen.' 

De zogenoemde 'antihomoverklaring' van reformatorische basisscholen die ouders moeten ondertekenen zorgde twee jaar geleden voor veel ophef in het parlement en de media. Slob, destijds minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs, kwam onder vuur te liggen omdat hij in de Tweede Kamer uitlegde dat scholen volgens de geldende wetten de vrijheid hebben om in indentiteitsverklaringen homoseksualiteit af te wijzen. Onder druk van de Kamer kondigde hij een dag later alsnog aan onderzoek te gaan doen naar de scholen en eventueel boetes op te leggen als ze zich niet aan de wet houden.

Ondanks de ophef is er weinig veranderd, blijkt uit nieuw onderzoek van Pointer. Stonden twee jaar geleden 29 van de 163 reformatorische scholen met een online schoolprofiel of een soortgelijk document afwijzend tegenover homoseksuele relaties of het homohuwelijk, nu zijn dat er 36 van de 161. 'Seksualiteit heeft in de Bijbel te maken met het vormen van een onverbrekelijke verbintenis in een huwelijk tussen één man en één vrouw, en krijgt in het licht hiervan een plaats', schrijft het merendeel van deze scholen. 

'Veilig op school?' 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onderzocht de identiteitsverklaringen in 2020 en 2021 en kwam geen inhoud tegen die in strijd is met de wet. 'Expliciet homoseksualiteit afwijzen mag niet', zegt een woordvoerder van het ministerie. 'Er zijn passages in identiteitsverklaringen die an sich niet (evident) in strijd met wet- en regelgeving zijn, maar die wel duiden op risico's. Bijvoorbeeld de passage die is genoemd.'  

Het ministerie wil in die gevallen, waarbij de verklaring niet (evident) in strijd is met de wet maar wel risico's worden gesignaleerd, scherper kijken hoe de identiteit van de school in de praktijk tot uiting wordt gebracht. 'Voelen leerlingen zich veilig op school? Hoe wordt omgegaan met de kerndoelen aangaande seksualiteit en seksuele diversiteit? Zijn er uitingen van bestuurders of personeel die duiden op een (sociaal) onveilig of ongelijkwaardig schoolklimaat? De zorgen hierover zijn afgelopen jaren niet afgenomen. Juist daarom moeten we extra stappen zetten. Sneller signaleren, scherper controleren en steviger sanctioneren. Dit werken we nu verder uit met de inspectie, zodat elke school veilig is voor alle leerlingen, ongeacht op wie ze verliefd worden', aldus de woordvoerder. 

'Niet in lijn met de Bijbel' 

De reformatorische scholen waarvan onduidelijk is hoe zij denken over homoseksualiteit blijken dit in meerderheid ook af te keuren, zowel de basis- als middelbare scholen. Vrijwel alle reformatorische scholen zijn aangesloten bij de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), 175 scholen met bijna 68.000 leerlingen. In een gezamenlijke verklaring schreven de scholen 'op basis van de Bijbel, dat seksualiteit thuishoort in een relatie tussen één man en één vrouw.'  

Voorzitter Pieter Moens benadrukt dat de bij VGS aangesloten scholen een sociaal veilig klimaat bieden aan hun leerlingen. 'Vanuit ons geloof en onze belijdenis denken wij dat een homoseksuele levenswijze niet in lijn is met de Bijbel. Als je denk dat dat niet goed is, dan zul je ook proberen je leerlingen daarvandaan te houden. Ook al is dat helemaal in strijd met de maatschappelijke opvattingen. Dat realiseren we ons heel goed', zegt Moens in een tv-uitzending van Pointer, vrijdagavond 27 mei om 21.08 uur bij KRO-NCRV op NPO2. 

Pointer deed onderzoek naar de stichting Bijbels Beraad Man / Vrouw (M/V), waarbij VGS is aangesloten. Die organisatie komt samen met orthodox katholieken, gereformeerden en evangelicalen op tegen seksuele diversiteit en de 'homolobby'. 'Er is een belangrijke geestelijke strijd te voeren, tegen de genderideologie als opdringerige en agressieve uiting van onbijbels denken,' aldus Bijbels Beraad M/V. De conservatief-christelijke organisatie geeft gastcolleges en workshops op bij VGS aangesloten scholen om leerlingen bij te brengen 'een man of vrouw te worden naar Gods hart'. 'Zo'n leven is het enige echte antwoord op de genderideologie van de wereld', aldus de organisatie. 

Pointer, vrijdag 27 mei om 21:08 uur bij KRO-NCRV op NPO2.  

*

 

Lees ook ons interview met Yora Rienstra: Hoe is het nu écht om LHBTQIA+ te zijn op een streng religieuze school? 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

The L word: GEEN S4

Showtime heeft aangegeven The L word Generation Q niet te verlengen voor een nieuw, vierde seizoen. Maar: Er is iets nieuws in de maak!

Lees verder

Als de seks minder wordt

Ik weet dat dat niet waar is, toch spookt het soms door mijn hoofd: 'Ze vindt mij niet meer aantrekkelijk.' We hebben het al vier jaar leuk samen. Wat voel ik eigenlijk zelf?

Lees verder

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden