Archief in Ontwikkeling

IHLIA: De geschiedenis van alternatieve archieven zit boordevol overwegingen, discussies, beslissingen en heroverwegingen. Grote en kleine besluiten over wat er allemaal onder het collectiebeleid viel en welke trefwoorden daar dan aan toegekend moesten worden, leidden tot belangrijke gesprekken in het archief over inclusie en exclusie.

De online expositie Het Archief in Ontwikkeling is een digitale weergave van de fysieke tentoonstelling die tot begin mei bij IHLIA te zien is geweest. Hierin zoomt samensteller Noah Littel in op een aantal momentopnames uit de geschiedenis van de Nederlandse Lesbische Archieven, het Dokumentatiecentrum Homostudies, en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV).

De tentoonstelling geeft tegelijkertijd een inkijkje in de voorgeschiedenis van de huidige instellingen IHLIA en Atria. Centraal staan onder andere de vragen: Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij een archief? Welke keuzen worden gemaakt bij de selectie en wat is het effect hiervan? 

Het Archief in Ontwikkeling is te zien op de website IHLIA Outside the Box

Collecting the past and present informs and inspires the future

Waar bij de tentoonstelling Archief in Ontwikkeling het belang (van de voorlopers) van IHLIA in het verleden al duidelijk werd, is IHLIA tegenwoordig natuurlijk ook onmisbaar als het lhbti-geheugen. Dit heeft de organisatie vertaald in een promotiefilm, gemaakt is door Lena Visser.  

Met medewerking van: Eline Westra, Nanoah Struik en Wilfred van Buuren. Alle opnamen zijn gemaakt bij IHLIA. De film is mogelijk gemaakt door de Vrienden van IHLIA. 

*

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Gender en zelfbeschikking

Transgender en intersekse personen moeten eerst naar een arts of psycholoog voor een officiële verklaring om geslachtsvermelding te kunnen wijzigen. 'Daar is geen enkele reden voor.'

Lees verder

Wie gaat er trouwen..?!

The L word Generation Q seizoen 3 gaat in première later dit jaar! Op de eerste pagina van het script staan allerlei mysterieuze aanwijzingen over de verschillende verhaallijnen.

Lees verder

Queer Film Festival Utrecht

Zichtbaarheid en verbinding: Films en een amuserend en verdiepend randprogramma op het QFFU. 'Door andere verhalen te horen en nieuwe perspectieven te zien, neemt begrip én acceptatie toe.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden