Archief in Ontwikkeling

IHLIA: De geschiedenis van alternatieve archieven zit boordevol overwegingen, discussies, beslissingen en heroverwegingen. Grote en kleine besluiten over wat er allemaal onder het collectiebeleid viel en welke trefwoorden daar dan aan toegekend moesten worden, leidden tot belangrijke gesprekken in het archief over inclusie en exclusie.

De online expositie Het Archief in Ontwikkeling is een digitale weergave van de fysieke tentoonstelling die tot begin mei bij IHLIA te zien is geweest. Hierin zoomt samensteller Noah Littel in op een aantal momentopnames uit de geschiedenis van de Nederlandse Lesbische Archieven, het Dokumentatiecentrum Homostudies, en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV).

De tentoonstelling geeft tegelijkertijd een inkijkje in de voorgeschiedenis van de huidige instellingen IHLIA en Atria. Centraal staan onder andere de vragen: Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij een archief? Welke keuzen worden gemaakt bij de selectie en wat is het effect hiervan? 

Het Archief in Ontwikkeling is te zien op de website IHLIA Outside the Box

Collecting the past and present informs and inspires the future

Waar bij de tentoonstelling Archief in Ontwikkeling het belang (van de voorlopers) van IHLIA in het verleden al duidelijk werd, is IHLIA tegenwoordig natuurlijk ook onmisbaar als het lhbti-geheugen. Dit heeft de organisatie vertaald in een promotiefilm, gemaakt is door Lena Visser.  

Met medewerking van: Eline Westra, Nanoah Struik en Wilfred van Buuren. Alle opnamen zijn gemaakt bij IHLIA. De film is mogelijk gemaakt door de Vrienden van IHLIA. 

*

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden