Archief in Ontwikkeling

IHLIA: De geschiedenis van alternatieve archieven zit boordevol overwegingen, discussies, beslissingen en heroverwegingen. Grote en kleine besluiten over wat er allemaal onder het collectiebeleid viel en welke trefwoorden daar dan aan toegekend moesten worden, leidden tot belangrijke gesprekken in het archief over inclusie en exclusie.

De online expositie Het Archief in Ontwikkeling is een digitale weergave van de fysieke tentoonstelling die tot begin mei bij IHLIA te zien is geweest. Hierin zoomt samensteller Noah Littel in op een aantal momentopnames uit de geschiedenis van de Nederlandse Lesbische Archieven, het Dokumentatiecentrum Homostudies, en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV).

De tentoonstelling geeft tegelijkertijd een inkijkje in de voorgeschiedenis van de huidige instellingen IHLIA en Atria. Centraal staan onder andere de vragen: Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij een archief? Welke keuzen worden gemaakt bij de selectie en wat is het effect hiervan? 

Het Archief in Ontwikkeling is te zien op de website IHLIA Outside the Box

Collecting the past and present informs and inspires the future

Waar bij de tentoonstelling Archief in Ontwikkeling het belang (van de voorlopers) van IHLIA in het verleden al duidelijk werd, is IHLIA tegenwoordig natuurlijk ook onmisbaar als het lhbti-geheugen. Dit heeft de organisatie vertaald in een promotiefilm, gemaakt is door Lena Visser.  

Met medewerking van: Eline Westra, Nanoah Struik en Wilfred van Buuren. Alle opnamen zijn gemaakt bij IHLIA. De film is mogelijk gemaakt door de Vrienden van IHLIA. 

*

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden