Queer Film Festival Utrecht

Het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) is sinds 2019 hét LHBTQI+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een unieke programmering op het vlak van LHBTQI+ (queer) films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Zichtbaarheid en verbinding staan op de eerste plek.

Zichtbaarheid op het witte doek is belangrijk, maar ook heeft elke letter en elk individu uit de LHBTQI+ gemeenschap een eigen verhaal. Daarom heeft het QFFU als doel om zoveel mogelijk verhalen te vertellen, voor herkenning, educatie en ontspanning.

De films worden tijdens het festival vertoond door de hele stad, in bijna alle Utrechtse wijken. Niet alleen in de gebruikelijke en klassieke filmhuizen van Utrecht (zoals het Hoogt on Tour, Louis Hartlooper Complex of Pathé), maar ook op verschillende creatieve broedplaatsen (Vechtclub XL en de Nijverheid) of bijzondere plekken (zoals de Bibliotheek, het Rietveld Schröderhuis, de Helling, het Centraal Museum of het Wilde Westen). Een deel van het programma is gratis te bezoeken, om de drempel zo laag mogelijk te houden en voor iedereen toegankelijk.

'Films openen je hart. Door andere verhalen te horen en nieuwe perspectieven te zien, neemt begrip én acceptatie toe. Daarom hebben wij een ruimdenkend, verrassend en toegankelijk programma. Naast de films tijdens het festival hebben we een uitgebreid randprogramma met talkshows, muziek, spoken word en meer. Daarnaast organiseren we het hele jaar door Queer Café’s in samenwerking met Bibliotheek Utrecht, staan er andere activiteiten op de agenda en verzorgen we samenwerkingen zodat we zo veel mogelijk mensen bereiken.'

Op 20 augustus zie je bijvoorbeeld de film Love spells and all that. Een Turkse film over Eren en Reyhan; als tieners hadden zij in het geheim een liefdesrelatie. Toen hun verboden verhouding toch per ongeluk bekend werd, dwong de familie van Eren hen om uit elkaar te gaan. Ze stuurden Reyhan weg van het eiland en Eren naar een kostschool in Europa. 20 jaar later is Eren voor het eerst terug op het eiland en gaat ze op zoek naar Reyan, die al eerder terugkwam. Reyan woont nu samen met een man, maar vertelt haar dat ze nooit van iemand anders dan haar heeft gehouden en dat ze nog steeds verliefd op haar is. Eren is in eerste instantie in shock en houdt het af. De relatie heeft hen immers al genoeg gekost. Later laat ze zich  toch overhalen om een dag samen door te brengen; er moet immers nog een oude betovering verbroken worden voor er überhaupt over een toekomst samen nagedacht kan worden.

Deze middag staat in het teken van biculturele queerpersonen. Na de filmvertoning vindt er een panelgesprek plaats met Stichting Prisma Groep, COC Cocktail en Abu Nawas Filmfestival. Meer info vind je hier.

 

Ook zie je op 20 augustus de Noorse documentaire Hello World. Hoe is het om de enige leerling op school te zijn die openlijke queer is? De docu van regisseur Kenneth Elvebakk volgt drie jaar lang Runa (12), Viktor (12), Dina (13) en Joachim (14) tijdens hun schooltijd. Door de ogen van deze vier jonge mensen zien we hoe het is om op te groeien als queer jongere in Noorwegen.

Wat gaat er door je hoofd als je uit de kast te willen komen, maar de school je vraagt daarmee te wachten tot ze zich hebben “voorbereid” op het nieuws? Of als iemand van je handbalteam je ervan beschuldigt naar ze te kijken tijdens het douchen? En hoe vind je een date voor het schoolfeest als je de enige openlijke queer leerling bent op school? Ondertussen krijg één van de vier zelfs de kans beroemde drag queens van RuPaul’s Drag Race te ontmoeten! Wordt het leven als openlijk queer jongere makkelijker met de tijd? Meer info vind je hier.

 

Op 22 augustus zie je Petite Maman: de eerste speelfilm van Céline Sciamma na de queer hit Portrait de la Jeune Fille en Feu. In Petite Maman keert de regisseur terug naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen. Meer info vind je hier.

 

Op 28 augustus zie je But I’m A Cheerleader, een echte queer cultklassieker. Deze film zal worden ingeleid door mediawetenschapper Alvaro Lopez Navarro (Universiteit Utrecht). Daarna is er een nagesprek over camp, queerness en representatie. Hoe is dat in de afgelopen twintig jaar, sinds het uitkomen van deze cult-classic veranderd? Deze middag wordt gemodereerd door programmamaker Laura Mol (UU). Meer info vind je hier.

 

Ook op 28 augustus zie je de film ANNE+, gevolgd door de short Beş, Geregisseerd door Ayla Çekin Satijn. Na de filmvertoningen is er een Q&A met regisseur Valerie Bisscheroux. Zij focust zich op positieve en genuanceerde representatie van LGBTQ+ karakters en storylines in films en series, en op sterke vrouwenrollen. Valerie werkt momenteel aan haar eerste speelfilm (internationale co-productie), en ontwikkelt meerdere projecten voor zowel film als televisie, waaronder een zwart-komische roadtrip en een historisch drama. Meer info vind je hier.

 

Het Queer Film Festival Utrecht is van 19 t/m 28 augustus.

Bekijk het hele programma van 2022 en bestel je tickets hier.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden