Allemaal Mee

In februari 2022 kwam mijn kinderboek 'ALLEMAAL MEE' uit. Daar ging een lange tijd van schrijven en intensief bezig zijn met seksuele diversiteit aan vooraf. Tien jaar geleden kregen alle basisscholen in Nijmegen een boekenpakket cadeau voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw, waarin seksuele diversiteit aan bod kwam. Wanneer er, bijvoorbeeld in boeken, aandacht is voor dit thema, ontstaat vanzelf het bewustzijn bij kinderen dat er meer is dan hetero. In die periode was ik leerkracht op een basisschool in Nijmegen. Op school waren veel kinderen uit twee-moedergezinnen. Er waren toen nauwelijks boeken te vinden voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar, waarin seksuele diversiteit voorkwam. Dit boekenpakket was een eyeopener. Mijn belangstelling voor boeken met dit thema groeide. Via de boekenwinkels, internet en bibliotheek verzamel ik nog steeds nieuwe titels voor deze leeftijdsgroep.

Het leek me fijn om korte verhalen voor te lezen waardoor kinderen uit een vader/moedergezin ontdekken dat er verschillende gezinsvormen zijn en kinderen uit een gezin met twee moeders (of twee vaders) zich kunnen herkennen in de gezinssituatie. Dat vond ik niet en ik zocht naar mogelijkheden om zelf zo'n boek te schrijven.

En dat is gelukt! In de zomervakantie, acht jaar geleden, ontstond het eerste verhaal. Het werden uiteindelijk 15 leuke (voorlees)verhalen over de fantasierijke tweeling Roos en Jesse, hun pittige zusje Mijke en hond Vlekkie. Hun twee mama's, Suzie en Eva, zijn op een vanzelfsprekende manier aanwezig in de verhalen. Samen met Marja, die tegenover me woont, werkte ik aan de teksten. Esther van Casteren, leerkracht en illustrator (rechts op de foto boven), zorgde voor veel vrolijke tekeningen.

De kinderen in het boek maken van gewone dingen een avontuur. In elk verhaal gebeurt er iets waarin jonge kinderen zich kunnen verplaatsen: kersen verkopen om te sparen voor oorbellen, misschien wel verliefd zijn, te hoog in de boom klimmen, stiekem ijsjes halen, vechten met water, een lieveheersbeestje maken van de rode auto van Eva. Voor het boek uitkwam, is het voorgelezen in hetero- en niet-hetero gezinnen, ook op scholen in groep 1, 2 en 3. Na de positieve reacties wisten we dat de verhalen en illustraties succesvol waren en konden leiden tot leuke gesprekken in gezinnen en op scholen. Een lezer schreef in haar reactie: 'Prachtige boodschappen op verschillende niveaus, zonder dat ze er te dik bovenop liggen.'

Geen nadruk leggen op de twee mama's in het boek is een bewuste keuze. Jonge kinderen hebben nog geen vooroordelen. Voor hen is het eenvoudig om te zijn wie ze zijn, wanneer hier al vroeg aandacht en respect voor is. Want: alle liefde is even mooi. Het is aan ons om kinderen te laten zien hoe divers de liefde is. 

 

ALLEMAAL MEE is als voorleesboek geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar, ca. 7-jarigen lezen het zelf. Op www.hannyebbers.com staan reacties op het boek. Hier zijn ook recepten, kleurplaten, een memoryspel van tekeningen uit het boek en een lesbrief te vinden. Het boek is in alle (kinder)boekwinkels en webshops te bestellen en via www.hannyebbers.com.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden