Andreas Burnier: Biografie

Biografie over het heftige leven van feministische lesbische schrijfster Andreas Burnier. Het boek geeft een indringend beeld van haar sociale leven en denken. Daarnaast is het een cultuurgeschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

In 'Andreas Burnier, metselaar van de wereld' laat Elisabeth Lockhorn zien dat Burnier (1931-2002) een leven lang ontheemd was. Als Joods kind werd zij in de oorlog in zestien verschillende onderduikgezinnen geplaatst. Als 'transgender avant la lettre' worstelde zij met haar identiteit, hetgeen zijn weerslag vond in indringende romans als 'Het jongensuur', 'Een tevreden lach' en 'De litteraire salon'.

Wat Reve betekende voor de mannelijke homoseksueel, betekende zij voor de vrouwelijke. Als wetenschapper waagde ze het te vloeken in de Kerk van de Rede. In een tijd dat de ziel werd afgeschaft had zij de euvele moed het over de ziel te hebben.

Nina Polak: 'Het boek van Lockhorn maakt dat ik de komende maanden op de bank zit met het oeuvre van Andreas Burnier.'

Het veelbekroonde boek, geschreven door Elisabeth Lockhorn in 2015, neemt je mee in het leven van de criminoloog en schrijver: Andreas Burnier heeft het denken over euthanasie, feminisme en gender op grootse wijze verrijkt. Uitgeverij Atlas contact brengt het boek deze maand uit in de 6e herziene druk.

'Ze schreef over vrouwelijke homoseksualiteit toen dat nog taboe was, ze was wars van modes en had vijanden van formaat. Schrijfster en criminoloog Andreas Burnier ging haar eigen weg in feminisme, wetenschap en spiritualiteit. Het is biograaf Elisabeth Lockhorn gelukt van de vele kwesties één verhaal van te maken.' - De Volkskrant

Het eerste hoofdstuk en meer informatie vind je op de website van Atlas Contact.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Regenboogdagen Enschede

PrideWalk Twente, Queer Arts, symposium Th!nk with Pride, theater, karaoke, Queer night en een ontbijt: Bomvol programma tijdens de Regenboogdagen in Enschede en Hengelo.

Lees verder

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden