Transgenderwet in de Kamer

Stel je voor, je bent 18 jaar en gaat op wereldreis. Een paar weken voor vertrek vraag je op het gemeentehuis een paspoort aan. 'Dan moet u wel eerst even naar de psycholoog', zegt de dienstdoend ambtenaar. 'Die bepaalt of er 'man' of 'vrouw' in uw paspoort komt te staan.' Je bent verbijsterd: je weet toch zeker zelf wel dat je een man bent? - COC Nederland / Volkskrant

'Wilsbekwame mensen weten zelf wel wat hun identiteit is.' Komende week zal de Kamer een wetsvoorstel behandelen over het wijzingen van de geslachtsvermelding in je paspoort of geboorteakte. In de Volkskrant gisteren roepen COC, TNN en NNID op een einde te maken aan de benodigde deskundigenverklaring.

Alleen met zo'n 'deskundigenverklaring' van een psycholoog kunnen transgender- en intersekse personen de gewenste geslachtsaanduiding krijgen in hun officiële papieren. 'Een vernederende en betuttelende procedure,' vinden de organisaties. COC, TNN en NNID willen dat de Tweede Kamer een einde maakt aan die procedure.

'Transgender en intersekse personen zijn namelijk prima in staat om te bepalen wie ze zijn. Er is geen reden om wilsbekwame mensen te laten beoordelen door artsen of psychologen omdat ze de letter 'v' in hun paspoort willen laten veranderen in een 'm' of andersom. De tijd dat men dacht dat trans personen aan een stoornis lijden, ligt achter ons. (…)

Onze oproep aan de Kamer is luid en duidelijk: stop de deskundigenverklaring, versterk de mensenrechten van transgender en intersekse mensen in Nederland en stem straks vóór die wet!'  - Brand Berghouwer (Transgender Netwerk Nederland), Astrid Oosenbrug (COC Nederland), Miriam van der Have (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID), Philip Tijsma (COC's Werkgroep Politiek).

Lees het hele artikel op de website van COC Nederland.

Vandaag schrijft dezelfde krant dat de Kamer worstelt met de nieuwe Transgenderwet. 'Aan de vooravond van de behandeling is van de regeringspartijen alleen D66 verklaard voorstander van het schrappen van de deskundigenverklaring uit de wet. VVD en CDA moeten hun standpunt nog bepalen en de ChristenUnie is tegen, net als een flink deel van de oppositie.'

De gevoeligheden rond de administratieve wijziging blijken groot zijn. 'Wat bedoeld is als emancipatie van transgender personen, mondt in het publieke debat vaak uit in horrorverhalen over mannen die zich als geregistreerde vrouw toegang tot vrouwenkleedkamers zouden verschaffen.' De afgelopen jaren maakten grofweg 500 mensen per jaar gebruik van de mogelijkheid om de geslachtsvemelding te wijzingen.

De PVV wil de Transgenderwet niet versoepelen. De rechtse en christelijke partijen zijn tegen de versoepeling, de progressieve partijen voor, al is het niet helemaal zwart-wit, want het is nog niet duidelijk waar VVD en CDA staan. Een compromis kan worden dat de leeftijdsgrens niet 16 maar 18 jaar wordt.

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

De Kamer debatteert dinsdag en woensdag met Franc Weerwind en Robbert Dijkgraaf (beiden D66), zij zijn de opvolgers van de twee bewindslieden die het oorspronkelijke wetsvoorstel in mei vorig jaar indienden: Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66).

*

Steun de nieuwe transgenderwet!

26 september 2022Steun het wetsvoorstel waarmee transgender en intersekse mensen eenvoudiger de geslachtsvermelding op hun ID-bewijs kunnen aanpassen. Die oproep doen LHBTI-organisaties TNN, NNID en COC aan de vooravond van de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer.
Meer op COC.nl.

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Haar eerste date

'Mijn ex zou er vast wat van vinden als ze wist dat mijn vriendin verliefd is op een ander en vanavond haar eerste date met haar heeft.' Deel 2 van De Kers en de Taart.

Lees verder

Geen liefde meer

Ik vond het al zo lastig om het uit te maken, maar nu helemaal. Weggaan bij een zieke die je nodig heeft, doe je niet, maar is uit medelijden blijven wél goed?

Lees verder

Dat kan natuurlijk ook

'Soms is het even wennen voor de kinderen in het blok, twee mama's in de wijk. Want ja, dat was er eerder toch niet.' Janneke deelt het wel en wee van haar roze gezin.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden