De geur van bloedend gras

Naar aanleiding van de intersekse awareness week (26/10 - 8/11) brengt intersekse Vlaanderen 'De geur van bloedend gras', een monoloog die het verhaal vertelt van Emmanuelle Verhagen, een intersekse persoon die als kind slachtoffer werd van ongevraagde 'corrigerende operaties'. 

Foto: Bloedend Gras Tinnenpot – Michel Deveen.

Mogen we mensen 'normaliseren' en moeten we per se een man of een vrouw zijn?

Kortom een verhaal van alle tijden: In de oudheid ging het over Hermaphroditus (een god), vandaag worden intersekse personen vaak samen op een hoopje gegooid met transgender personen - mensen die op latere leeftijd bewust kunnen beschikken over hun eigen lichaam.

Een maatschappelijk actueel debat waarmee vele ouders/kinderen/jongeren evenzeer geconfronteerd worden. Mensen worden op het werk of in de sport dikwijls gediscrimineerd of gediskwalificeerd - vaak gaat het over hormonen, chromosomen of het niet helemaal passen in een hokje.

Mag iemand anders zomaar over een ander lichaam beslissen?

Emmanuelle's levensverhaal duurt 50 minuten en zal vanaf 26 oktober op verschillende locaties te zien zijn in Vlaanderen.

Het stuk wordt voor iedereen toegankelijk gemaakt dankzij de steun van het Instituut Voor Gelijkheid Van Vrouwen En Mannen en de stad Mechelen. Iedereen kan gratis tickets boeken via bloedendgras.be, daar vind je ook de speeldata en locaties.

 

Dit stuk is geschreven in het kader van Emmanuelle's activiteiten binnen Intersekse VlaanderenIntersekse Vlaanderen is de belangenvereniging van mensen geboren met een variatie in geslachtskenmerken. En hoewel 1 op 60 baby's een variatie heeft, leeft nog steeds de gedachte dat artsen vrijblijvend lichamen mogen beschikken over hun lichaam om het aan te passen aan de gangbare opinies over wat een vrouwen of mannen lichaam mag zijn. Dit stuk is dan ook geschreven als conversatie-starter. Het is slechts één verhaal, en geeneens zo dramatisch als wat sommigen in onze gemeenschap hebben moeten verduren.

P.S. We zijn met velen en we mogen er zijn:

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Transgender Zichtbaarheid

De 'Transgender Day of Visiblity', voor bewustwording van de positie van transgender mensen die op wereldwijde schaal te maken hebben met discriminatie, vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

Lees verder

Kroongetuige

Patricia Cornwell schreef een nieuw boek en we weten meer (Nicole Kidman!) over de TV-serie. Forensisch patholoog Kay Scarpetta wordt- in dit 26ste deel- achtervolgd door haar verleden.

Lees verder

Corrie

Marieke Widlak maakte een bijzonder mooie docu over omgaan met veranderingen binnen een liefdesrelatie. 'Ik wilde een film maken die vertrouwen zou uitstralen over het afwijken van de norm.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden