Aanval op LGBTQ-nachtclub

Zeker vijf mensen zijn afgelopen nacht omgekomen tijdens een schietpartij in een LGBTQ-club in Colorado Springs, VS. Nog eens 18 anderen raakten gewond, zo laat de politie weten op zondag.

De politie noemt het een 'hate attack'. De eerste meldingen kwamen binnen na middernacht plaatselijke tijd. De verdachte is overmeesterd door bezoekers van de club en opgepakt, het gaat om de 22-jarige Anderson Lee Aldrich. Hij is ook gewond geraakt en wordt behandeld in het ziekenhuis.

Het lijkt erop dat de verdachte meteen na binnenkomst begon te schieten met een 'long gun', een soort jachtgeweer. Twee bezoekers van de club zetten direct de tegenaanval in, probeerden hem tegen te houden en meer slachtoffers te voorkomen. De politie noemt dat een heldendaad: 'We zijn hen veel dank verschuldigd.'

De FBI is ter plaatse, een woordvoerder van de politie laat weten dat het doden- en gewonden aantal nog kan oplopen; er zijn een groot aantal mensen naar het ziekenhuis vervoerd. De identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgegeven.

De nachtclub genaamd Club Q was zich aan het voorbereiden voor een drag brunch op zondag, ter ere van de Transgender Gedenkdag. Colorado heeft zich de in afgelopen jaren ontwikkeld als een van de meest positieve en veilige plekken voor LHBTQ-mensen.

Colorado gouverneur Jared Polis (D) is de eerste openlijk homoseksuele man gekozen tot gouverneur in de Verenigde Staten. Hij spreekt zijn afschuw uit over de aanval, en bedankt de twee mensen die de aanvaller de toegang blokkeerden. 'We zijn in diepe rouw over deze tragedie,' zei hij. Colorado senator Hickenlooper voegt daar aan toe: 'We moeten de LGBTQ-community beschermen tegen haat.'  

 

Update:

Naast de vijf doden zijn er zijn zeker 25 mensen gewond geraakt in de nacht van zaterdag op zondag, twee van hen verkeren nog in kritieke toestand.

De twee bezoekers die de dader overmeesterden zijn ware helden, zo blijkt ook uit de beveiligingsbeelden. Terwijl de meeste mensen wegrenden van de schutter, gingen zij juist op het geweld af, zo vertelt de clubeigenaar. Ze pakten een pistool af van de dader en sloegen hem daarmee buiten westen. Toen de politie arriveerde, hielden ze hem nog steeds tegen de grond. 'Ze hebben daardoor tientallen levens gered.'

Het motief van de dader, de 22-jarige Anderson Lee Aldrich, is nog niet bekend. Hij heeft niets gezegd, ook niet in de club. Er wordt onderzoek gedaan naar zijn achtergrond. Phil Weiser, procureur-generaal van de staat Colorado, laat in een verklaring weten alles te zullen doen om de politie en de FBI te helpen in het onderzoek, en benadrukt: 'Woorden hebben impact. Het demoniseren van de LHBTQ-gemeenschap en specifiek transgender personen mogen we nooit tolereren. Het kan leiden tot dit soort onzinnig geweld. We moeten onze LGBTQ-gemeenschap respecteren en omarmen en er alles aan doen om hun veiligheid te waarborgen, in Colorado en in het hele land.'

In een verklaring laat president Biden op zondag weten 'haat niet te tolereren'. Hij roept nogmaals op tot een verbod op de vuurwapens die de schutter heeft gebruikt: 'Wanneer is het een keer genoeg?' [lees de hele verklaring hier.]

Beelden en live updates vind je op de website van The New York Times.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden