Voor de lesbische zaak

Eerder interviewden we Shelley Anderson (70) over haar roman Camouflage, over lesbiennes en zwarte vrouwen in het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog. Behalve prominent vrouwenvredesactivist is Shelley ook een voorvechtster van de rechten van lesbiennes. Voor die laatste rol ontving ze onlangs de EL*C Lesbian Pioneer Award. Ze is nu bezig met haar memoires waarin de geschiedenis van de feministische strijd een belangrijke rol speelt.

Foto: Shelley Anderson en haar vrouw Françoise Pottier.

Shelley is met pensioen, maar drukker dan ooit. Ze leest minstens twee boeken per week. Begin dit jaar voltooide ze haar eigen roman Camouflage en nu is ze alweer bezig met haar memoires. Afgelopen november vloog ze naar Tenerife om een bijzondere prijs van de Eurocentralasian Lesbian Community (EL*C) in ontvangst te nemen. Hoe doet ze dit allemaal? Shelley grinnikt: 'Al die activiteiten geven me ook energie. Ze zijn leuk én belangrijk om te doen. Die EL*C-prijs kwam overigens als een volstrekte verrassing. Toen ik het bericht van de nominatie binnenkreeg en de uitnodiging om voor de uitreiking naar Spanje te komen, was ik eerst zelfs wat wantrouwig. Ik heb goede vriendin en mede-activiste Evien Tjabbes eerst gepolst of het wel in orde was, geen scam of zo. Zij zit in het bestuur van EL*C. De voordracht bleek nota bene door haar te zijn gedaan.'

Waarom heeft zij je voorgedragen?  
'Evien was op een opmerkelijk bericht gestuit van de Eurocentralasian Lesbian Community (EL*C). Daarin werd enthousiast verhaald over de lesbische vrouwenconferentie in 2016 in Wenen, volgens de EL*C de 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden