Queer Geschiedenismaand

De derde editie van de Queer Geschiedenismaand is van 1 tot en met 31 maart 2023. Door het hele land zullen musea en culturele instellingen speciale aandacht besteden aan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenis. Behalve programmaonderdelen in de vorm van tentoonstellingen en rondleidingen zullen de verhalen van de lhbtiq+-gemeenschap ook worden verteld in online content zoals blogs en video's.

Over Queer Geschiedenismaand

 Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu lhbtiq+'ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen. De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

Queer Geschiedenismaand wordt georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage en wordt dit jaar bijgestaan door onder andere het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Cobra Museum, CODA, Literatuurmuseum, Imagine IC, Joods Museum, Kunstfort bij Vijfhuizen, Nxt Museum en Schouwburg Amstelveen.

Over IHLIA

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti* in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in OBA Oosterdok in Amsterdam. Hier verzamelt, bewaart en ontsluit ze relevante informatie over homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid en omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

 

 

De komende tijd wordt de programmering van de Queer Geschiedenismaand 2023 verder uitgebreid. Alle informatie vind je op www.queergeschiedenismaand.nl.

 

*

 

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden