Pim Lammers bedreigd

Pim Lammers zou het Kinderboekenweekgedicht 2023 schrijven. Vandaag laat de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) weten dat hij zich terugtrekt vanwege doodsbedreigingen.

Pim Lammers schreef een aantal jaar geleden het verhaal Trainer, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn voetbaltrainer. Passages daarvan gingen deze week rond op sociale media, waarop de doodsbedreigingen volgden.

'Gezin in Gevaar', een actiegroep die zich naar eigen zeggen onder meer verzet tegen 'de lhbt-dictatuur en de seksualisering van kinderen', begon deze week een petitie tegen Lammers als auteur van het gedicht en voormalig Forum voor Democratie-lid Wybren van Haga stelde er Kamervragen over. [NRC]

'Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.' Pim Lammers (29) schreef kinderboeken en boeken voor volwassenen. Hij schreef onder meer Het lammetje dat een varken Is en voor dit eerste transgenderprentenboek won hij in 2018 een Zilveren Griffel.

De CPNB laat weten: 'We hebben met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs.'

*

Een paar jaar later en talloze titels verder is de koers verworden tot Pims zelfbenoemde missie als kinderboekenschrijver.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden