Roze Filmdagen 2023

De kaartverkoop voor Roze Filmdagen 2023 is gestart! De 26e editie van het LGBTQ+ filmfestival vindt plaats van woensdag 22 maart tot en met zondag 2 april in Het Ketelhuis in Amsterdam. Dit jaar kun je tijdens Roze Filmdagen 152 films zien uit meer dan 40 landen!

> Kaarten en het hele programma <

Programma Roze Filmdagen 2023
Met vele speelfilms, korte films en documentaires is de programmering van Roze Filmdagen dit jaar breder, diverser en uitgebreider dan ooit. We lichten alvast een paar titels uit, volgende week gaat Karin van de Wiel dieper in op een aantal films die je dit jaar kunt gaan zien. Blue Jean
Jean (Rosy McEwen) is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28). Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Blue Jean is te zien op 26 maart om 17.00 uur en op 31 maart om 19.15 uur. De film is ook te zien op 23 maart om 10.45 uur in samenwerking met Stadsdorp Westerpark (Film en Soep). [Co-presenter: Internationaal Filmfestival Assen]Sirens
Libanon staat te boek als het meest progressieve land uit het Midden-Oosten, maar zelfs daar is het niet evident voor vijf vrouwen om in een metalband te spelen. Zeker niet als je tot de LGBTQ+ gemeenschap behoort, zoals Lilas en Shery. De twee gitaristen van de band hadden ooit een geheime relatie en de breuk zindert nog altijd na. De documentaire, deels gefilmd na de gruwelijke havenramp van 2020 in Beirut, is een ode aan onvervaarde volharding. De film is te zien op 23 maart om 15.15 uur en op 30 maart om 21.15 uur. [Co-presenter: In-Edit]

 

Before I change my mind
1987: terwijl de andere leerlingen zich afvragen of nieuwkomer Robin een jongen of een meisje is, smeedt Robin een ingewikkelde band met Carter, de pestkop van school. Robin moet daardoor steeds gevaarlijkere keuzes maken om erbij te horen. De film speelt op 25 maart om 21.15 uur en op 1 april om 13.15 uur. [Co-presenter: TranScreen]

 

Mars one
In Brazilië, waar net een extreem-rechtse president is verkozen, probeert een gezin vol dromers te ontsnappen aan het pad dat ogenschijnlijk voor hen is uitgestippeld. Nina, de oudste dochter is een rechtenstudente die verliefd wordt op een vrouw en op zichzelf wil gaan wonen, maar dat gaat zomaar niet want haar moeder denkt dat ze vervloekt is. Haar broertje Deivinho is een tiener die ervan droomt om astrofysicus te worden, maar zijn vader ziet zijn toekomst niet in de sterren maar als voetballer op de grasmat. De film speelt op 25 maart om 21.15 uur en om 31 maart om 15.00 uur. 


Loving Highsmith
Deze documentaire geeft een unieke kijk op het leven van de gevierde Amerikaanse auteur Patricia Highsmith. De film richt zich op Highsmiths zoektocht naar liefde en werpt een nieuw licht op haar leven en schrijven. Highsmiths roman Carol (deels autobiografisch) was het eerste lesbische verhaal met een happy end dat in het Amerika van de jaren ‘50 werd gepubliceerd. Maar Highsmith zelf was gedwongen een dubbelleven te leiden en moest haar levendige liefdesaffaires verbergen voor haar familie en publiek. In haar ongepubliceerde geschriften stond ze stil bij haar privéleven. De film is te zien op 23 maart om 19.15 uur en op 2 april om 13.00 uur in samenwerking met SLAA. Tijdens de tweede screening geeft schrijver Fleur Pierets een inleiding. 

 

Het hele programma en alle details vind je op de Roze Filmdagen website.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden